Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 10:49

Πτωτικά κινείται ο χαλκός στη Σαγκάη για πρώτη ημέρα σε τέσσερις

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, καθώς εικάζεται, ότι οι μεταλλουργίες σε όλο τον κόσμο, θα αυξήσουν την παραγωγή τους τόσο, ώστε, να αντιστρέψουν τη μείωση των αποθεμάτων, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Αυγούστου, τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, υποχώρησε 450 γιουάν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 33.820 γιουάν (4.086 δολ.), ο μετρικός τόνος, σήμερα, στο Shanghai Futures Exchange. Το μέταλλο, διαπραγματεύθηκε στα 34.120 γιουάν ο τόνος, στις 11:29' π.μ., τοπική ώρα, μετά το κλείσιμό του, σε επίπεδα ρεκόρ χθες και στα 34.270 γιουάν.

Τα αποθέματα του χαλκού, που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME), υποχώρησαν 1.650 τόνους, ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στους 34.500 τόνους, ποσότητα που είναι χαμηλότερη από την ημερήσια παγκόσμια κατανάλωση, η οποία προβλέπεται να ανέλθει στα 17,4 εκατ. τόνους φέτος, σύμφωνα με το International Copper Study Group.

«Οποιαδήποτε υποχώρηση της τιμής στην παρούσα φάση, είναι παροδική. Η τάση είναι ακόμη ανοδική εξ αιτίας των χαμηλών αποθεμάτων στο Λονδίνο και των υψηλών αποδόσεων, το οποίο σημαίνει, ότι, η πίεση των καθαρών μεσοπρόθεσμων θέσεων, ενδέχεται να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής», ανέφερε ο Cai Luoyi, αναλυτής της China International Futures (Shanghai) Co.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο και η ζήτηση για καλώδια και σύρματα σε αυτήν, έχει οδηγήσει τις τιμές του χαλκού υψηλότερα, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο του 9%, ετησίως. Η χώρα χτίζει περισσότερα σπίτια, γραφεία και βιομηχανίες και χρειάζεται περισσότερα καλώδια για την διανομή της ηλεκτρικής ενεργείας στις αγροτικές περιοχές.

Οι επενδύσεις της Κίνας σε δρόμους, εργοστάσια και άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, αυξήθηκαν 28,2% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η αύξηση, ήταν υψηλότερη της αντίστοιχης, σε ποσοστό 26,5%, που σημείωσαν οι επενδύσεις τον Απρίλιο και του 26%, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Zheng Jingping, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, την εβδομάδα που πέρασε.

Και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, απ'ό,τι αναμενόταν τον Μάϊο. Σημείωσε αύξηση 16,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 570 δισ. γιουάν (69 δισ. δολ. ΗΠΑ), μετά την άνοδό της κατά 16% τον Απρίλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση, υποχώρησε 330 γιουάν, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 35.410 γιουάν ο τόνος ημερησίως, στην αγορά Changjiang Nonferrous Metals Spot Market. Στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του μετάλλου παγκοσμίως, η τιμή σημείωσε αύξηση κατά 100 γιουάν, φθάνοντας στα 400 γιουάν από χθες, πριν από τη λήξη των προθεσμιακών συμβολαίων μηνός.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Σεπτεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 0,55 σεντς, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στο 1,56 δολ. η λίμπρα, στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, στις 11:23' π.μ., ώρα Σαγκάης.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός, για παράδοση σε τρεις μήνες, διαμορφώθηκε στα 3.390 δολ. ο τόνος και προσφέρθηκε στα 3.395 δολ. ο τόνος στις 11:15' π.μ., ώρα Σαγκάης. Το μέταλλο υποχώρησε 17 δολ., ποσοστό 0,5%, για να κλείσει χθες στα 3.375 δολ. ο τόνος.