Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 11:00

Συγκρατημένες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μη μπορώντας να αντισταθεί στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μη μπορώντας να αντισταθεί στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,72% στις 571,40 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,88% στις 153,42 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 7,51 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και επτά διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,14% στις 31,35 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,44%, η Eurobank κατά 1,46% και η Alpha Bank κατά 1,60%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη στα 0,198 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca – Cola HBC και ΓΕΚ Τέρνα καταγράφουν πτώση άνω του 2%, ενώ κοντά στο 2,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Jumbo και Viohalco. ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος παράλληλα, υποχωρούν σημαντικά κατά 2%.  

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές πυροδοτήθηκε από την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, λόγω των ανησυχιών για το Brexit. Μάλιστα, η πλειοψηφία των μελών της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εκτιμά πλέον, ότι εντός του 2016, θα πραγματοποιηθεί μόνο ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων και όχι δύο, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Στα της οικονομίας, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς το μεσημέρι συνεδριάζει, στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο των διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Παράλληλα, για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Εurogroup χωρίς να έχει στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για την Ελλάδα, εξέλιξη που χαιρέτισε χθες στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, το 1,7% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει η πραγματική μείωση των καθαρών εισπράξεων που παρατηρήθηκε στο ναυτιλιακό ισοζύγιο λόγω των capital controls, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ειδικό κεφάλαιο η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Θα έχουμε αποτύχει, εάν σ’ ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης» παραδέχθηκε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Euronews». Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, ο οποίος περιελάβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δέσμευση για το χρέος.

Τέλος, επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των  επενδύσεων που είναι ενταγμένες στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, ώστε από επτά έτη να πληρώνονται σε τέσσερα ή πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα κατέστησε πιο ευνοϊκούς τους όρους για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διατηρούν τα βιβλία Β κατηγορίας για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ.

naftemporiki.gr