Σήμερα στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο των διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποφασίζουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Σήμερα στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο των διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποφασίζουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Παράλληλα, για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Εurogroup χωρίς να έχει στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για την Ελλάδα, εξέλιξη που χαιρέτισε χθες στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, μετά το «πράσινο φως» της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup και κοινοβουλίων χωρών της Ευρωζώνης, οι διοικητές του ΕΜΣ θα αποφασίσουν το απόγευμα υπό την προεδρία του Γερούν Ντέισελμπλουμ την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα υπογράψουν την επικαιροποίηση του μνημονίου, που προέκυψε από την πρώτη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα, πιθανότατα πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (23 Ιουνίου) και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση από την κυβέρνηση σειράς προαπαιτούμενων δράσεων. Όλο το ποσό θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών, αλλά και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία θα είναι σύντομης διάρκειας, θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που θα παρουσιάσει και τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την Ευρωζώνη. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι προβλέψεις αυτές σχεδόν ταυτίζονται σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται πιο πιεστικό στο θέμα της εξυγίανσης ευρωπαϊκών τραπεζών, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κόκκινα δάνεια (στην Ιταλία για παράδειγμα).
Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνεδρίαση και με την ευκαιρία της παρουσίας της κας Λαγκάρντ θα γίνει κάποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην εν λόγω συνεδρίαση του Εurogroup, τον περασμένο μήνα, η Λαγκάρντ είχε εκπροσωπηθεί από άτομο (Πολ Τόμσεν) της εμπιστοσύνης της, συνεπώς, συνέχισε, δεν θα υπάρξει σήμερα άλλη συζήτηση.
Για την επόμενη μέρα, είπε: «Καταρχήν είμαστε ευτυχείς που δεν υπάρχει συζήτηση για Ελλάδα σε Εurogroup έπειτα από πολλούς μήνες». «Θα πάρουμε βαθιά ανάσα και μετά τις διακοπές θα έχουμε περισσότερη ενέργεια γιατί τα ραντεβού του φθινοπώρου είναι πολλά», κατέληξε. Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθούν ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Το θέμα Brexit
Το θέμα του Brexit δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί από το ΔΝΤ στη συζήτηση για τις προβλέψεις σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης. Επί της ουσίας είπε ότι υπάρχει συνεργασία για το θέμα αυτό μεταξύ των νομισματικών αρχών, ενώ μιλώντας για τους κινδύνους ενός Brexit τους περιόρισε στις αγορές και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος.
Περιμένοντας τον «λευκό καπνό»
Τον «λευκό καπνό» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί ακόμη και μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Μπορεί το προσχέδιο της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην περιέχει καν τη λέξη «Ελλάδα», ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι παρευρισκόμενοι θα ενημερωθούν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Το ζητούμενο είναι ο ESM να αποδεσμεύσει τη δόση ει δυνατόν και μέσα στην εβδομάδα, ώστε τα χρήματα να έχουν έρθει στην Αθήνα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο θα δώσει «σήμα» και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να επανεξετάσει την επαναφορά του waiver στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου, μια ημέρα πριν από την απόφαση για το Brexit.
Για την ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου να δοθούν και τα πρώτα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι το τέλος Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να πληρωθεί 1,3 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθεί μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους προμηθευτές των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε το χρήμα να «γυρίσει» στην αγορά με το που θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο.
Τα υπόλοιπα χρήματα από τα 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών δαπανών της χώρας.
Χρηματοδοτικές ανάγκες
Μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρωθούν 2,9 δισ. ευρώ για χρεολύσια (είναι οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αλλά και μια δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ουσιαστικές δανειακές υποχρεώσεις (μόλις 100 εκατ. ευρώ), ενώ τον Σεπτέμβριο υπάρχουν λήξεις 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι τόκοι Ιουλίου-Αυγούστου ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.