ΑΓΟΡΕΣ μετοχών τεχνολογίας έδωσαν τον τόνο στη Wall Street σε μια κατά τα άλλα ανήσυχη αγορά εν μέσω των αλλεπάλληλων καταρρίψεων ιστορικών υψηλών στην αγορά πετρελαίου, ενώ ο αντίθετος άνεμος που «φύσηξε» στην Ευρώπη οδήγησε τα χρηματιστήρια σε νέο ρεκόρ τριετίας.
ΑΓΟΡΕΣ μετοχών τεχνολογίας έδωσαν τον τόνο στη Wall Street σε μια κατά τα άλλα ανήσυχη αγορά εν μέσω των αλλεπάλληλων καταρρίψεων ιστορικών υψηλών στην αγορά πετρελαίου, ενώ ο αντίθετος άνεμος που «φύσηξε» στην Ευρώπη οδήγησε τα χρηματιστήρια σε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 9,44 μονάδες, ποσοστό 0,09%, φθάνοντας στις 10.599,67 μονάδες. Με άνοδο 2,94 μονάδων, ποσοστό 0,14%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.091,07 μονάδες.
Με τις τιμές του πετρελαίου να προσεγγίζουν το ιστορικό υψηλό των 60 δολαρίων το βαρέλι, τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης λόγω αδυναμίας της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το επιφυλακτικό κλίμα αποτυπώθηκε στις ελάχιστες μεταβολές που σημείωσαν οι μετοχές με εξαίρεση τον τεχνολογικό τομέα, όπου εκδηλώθηκαν ορισμένες επιλεκτικές αγορές, ενώ το βλέμμα ήταν στραμμένο στην ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχία για την προοπτική της πετρελαϊκής αγοράς σε περίπτωση που το κόστος ενέργειας σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Οι υψηλές τιμές πετρελαίου είναι ένα φόβητρο για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αυξάνουν το εταιρικό κόστος και περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα είχαν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με άλλους τομείς χάρη στον τόνο αισιοδοξίας που έδωσαν εταιρείες ημιαγωγών.
Οι απώλειες περιορίστηκαν όταν η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τη βιομηχανία ημιαγωγών, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και μερικές συμφωνίες συγχωνεύσεων στον κλάδο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η υποχώρηση του ευρώ βοήθησε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ η απρόσμενη μείωση των επιτοκίων στη Σουηδία πυροδότησε προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.
Ο παράγοντας πετρέλαιο άσκησε πιέσεις στις μετοχές, αλλά η ισχυρότερη αρνητική επιρροή προήλθε από το μεταλλευτικό κλάδο λόγω ανησυχιών για πλεόνασμα προσφοράς, την αυξανόμενη παραγωγή στην Κίνα και την υποβάθμιση της ThyssenKrupp από την CSFB.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,52%, στις 1.145,05 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουνίου του 2002, όταν έκλεισε στις 1.144,13 μονάδες. Ο DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,55%, στις 3.179,62 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ