Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 10:30

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Egnatia Finance: «Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις στο ΧΑΑ είναι πιθανό να συνεχιστούν στη σημερινή συνεδρίαση με ηπιότερο βαθμό, αλλά πιστεύουμε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα ενισχυθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Ο ΓΔΧΑΑ απέχει μόνο 3,3% από τα υψηλά του έτους και κάποιες ρευστοποιήσεις θα αποτελούσαν μία λογική εξέλιξη στην παρούσα φάση. Οι τράπεζες αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενδεχομένως με αυξημένο όγκο συναλλαγών, εν όψει της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων μεγεθών (βάσει των ΔΛΠ) από την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Emporiki Bank στο τέλος του μήνα».

Value Capital: «Δεν έχει αλλάξει κάτι στις εκτιμήσεις μας για την πορεία της αγοράς. Η αβεβαιότητα που προκαλεί η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η συνέχιση των ανακοινώσεων για αποτελέσματα α΄ τριμήνου, καθώς και οι ειδήσεις από το εξωτερικό (ΕΕ και τιμή πετρελαίου) αναμένεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

»Η αύξηση της αβεβαιότητας μεταφράζεται σε αύξηση του κινδύνου, γεγονός που επιδρά στην αποτίμηση των τίτλων και στη διάθεση των επενδυτών ως προς τη διακράτηση αυτών. Η μακροχρόνια τάση της αγοράς παραμένει θετική, στην παρούσα φάση όμως παρουσιάζεται αδυναμία συνέχισης της ανόδου. Τα περιθώρια περιορισμένης διόρθωσης και επαναπροσέγγισης

της στήριξης των 1.700 μονάδων για τον FTSE 20 παραμένουν».

Aspis Bank: «Η αβεβαιότητα σχετικά µε σηµαντικές παραµέτρους της νοµοθετικής ρύθµισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών οδήγησαν σε σηµαντική διόρθωση των τραπεζικών µετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. Στις διεθνείς αγορές, η ελαφρά υποχώρηση των τιµών του πετρελαίου έχει βελτιώσει το κλίµα αλλά η νευρικότητα παραµένει. Θεωρούµε πιθανή τη συνέχιση των τάσεων συσσώρευσης σήµερα χωρίς να αποκλείεται µια ανοδική αντίδραση ενδοσυνεδριακά».

Sarros Securities: «Οι αγορές στις ΗΠΑ κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις τιμές πετρελαίου και αναμένοντας σήμερα ανακοίνωση για το ύψος των αποθεμάτων. Στην Ευρώπη, η υποτίμηση ευρώ έναντι του δολαρίου και η εκτίμηση πως σύντομα θα έχουμε νέα πτώση επιτοκίων επέφεραν κέρδη στις τιμές των μετοχών.

»Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπήρξαν έντονες πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτιμάται πως είναι αρκετά μεγάλο το κόστος από τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό. Επιπρόσθετα η μείωση του όγκου συναλλαγών σε επίπεδα κάτω των 150 εκ. ευρώ προδιαθέτει για εξομάλυνση των πιέσεων. Αρνητικό επίσης στοιχείο η συνεχόμενες πιέσεις σε μετοχές εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Για σήμερα πιστεύουμε πως η αγορά θα κινηθεί θετικά στα υπάρχοντα επίπεδα».

Fortius Finance: «Αρνητική ήταν και πάλι η αρχική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου στη γνωστοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, όπως ήταν και στη γνωστοποίηση της μη συμμετοχής της κυβέρνησης στη δαπάνη της δημιουργίας του νέου επικουρικού ταμείου περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα.

»Ωστόσο, η περίπτωση μιας νέας ανοδικής κίνησης με την ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων δε θα πρέπει να αποκλεισθεί, καθώς η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουμε την επικράτηση ρευστοποιήσεων αρχικά και την προσπάθεια απορρόφησής τους στη συνέχεια, με βασικό σημείο αναφοράς τη στήριξη των 1.703 μονάδων του FTSE/ASE-20».