Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 11:41

Κίνα: Σχεδόν τριπλάσιες οι εξαγωγές χάλυβα στην Ιαπωνία τον Μάϊο

ΣΧΕΔΟΝ τρεις φορές, αυξήθηκαν οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας στην Ιαπωνία τον Μάϊο, αναγκάζοντας τις ιαπωνικές χαλυβουργίες να μειώσουν τις τιμές τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους για προϊόντα κατασκευών, όπως χαλύβδινες δοκούς, (H-Beams).

Η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλώτρια χάλυβα στον κόσμο, εξήγαγε 256.617 μετρικούς τόνους στην Ιαπωνία, τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο Τόκυο. Η Κίνα, έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγή χάλυβα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εξάγει περισσότερο χάλυβα χαμηλότερης ποιότητας για τις κατασκευές, καθώς μειώνονται οι τιμές στο εσωτερικό. Η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Κίνα, είχαν διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα, για την προοπτική των τιμών χάλυβα και για το εμπόριο, ενώ κλιμάκιο από την Ιαπωνία, θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές Ιουλίου.

Η Tokyo Steel Manufacturing Co., η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών κλιβάνων της Ιαπωνίας, είπε στις 20 Ιουνίου, ότι μείωσε τις τιμές για τις χαλύβδινες δοκούς, κατά 5.000 γιέν, στα 65.000 γιέν (599 δολ. ΗΠΑ), ο τόνος για τα συμβόλαια του Ιουλίου, επικαλούμενη τον έντονο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές.

Οι εισαγωγές χάλυβα της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 43% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 769.337 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαγωγές του μετάλλου υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα και σε ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 2,8 εκατ. τόνους.