Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 12:57

Φ. Καραβίας: Δικαιολογημένες οι θετικές προσδοκίες

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα και δικαιολογεί τις θετικές προσδοκίες για τη σταθερότητα της Ελλάδας, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα και δικαιολογεί τις θετικές προσδοκίες για τη σταθερότητα της Ελλάδας, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Όπως εξήγησε από το βήμα της γ.σ., το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να επιφέρει μία σειρά θετικών επιπτώσεων, όπως η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, η βελτίωση των αποτιμήσεων των ενεχύρων στο ευρωσύστημα, η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης της ΕΚΤ.

Όλα αυτά - επισήμανε - αποτελούν εξελίξεις που σωρευτικά θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, έσπευσε να διαπιστώσει ότι η αντίδραση της αγοράς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν είναι αυτή που αναμενόταν. Όπως ανέφερε, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν πάνω από 7% ενώ η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου δημιουργεί προβληματισμό, αν και έχει δυσμενώς επηρεαστεί και από διεθνείς παράγοντες.

«Αναδεικνύεται ένα έλλειμα εμπιστοσύνης, τόσο ως προς την προοπτική της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος, κάτι που αφορά εμάς, αλλά και ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού του, που κυρίως αφορά τους εταίρους μας» σημείωσε και εκτίμησε ότι «η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η σταδιακή άρση των capital controls, αλλά και η ολοκληρωμένη ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από τους αρμόδιους υπουργούς, αποτελούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Σχετικά με την Eurobank, κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή στην κερδοφορία έχει στρατηγική σημασία για την τράπεζα, καθώς:

  • Θα αναδείξει τη δυνατότητά της να παράγει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές.
  • Θα ενδυναμώσει την εικόνα και την αξιοπιστία της τράπεζας έναντι των ευρωπαϊκών και εθνικών ρυθμιστικών αρχών, των αγορών και της πελατείας, επιβεβαιώνοντας την επάρκεια και τη δυναμική των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και την αξιοπιστία του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχουμε παρουσιάσει.
  • Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση του προσωπικού στις προοπτικές της Τράπεζάς μας.
  • Θα βελτιώσει τις δυνατότητες πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για άντληση κεφαλαίων και την επιστροφή καταθέσεων.  
  • Θα διαμορφώσει μια ισχυρή ιδιωτική μετοχική βάση με ισχυρούς μετόχους, δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να εξασφαλιστεί  η σταθερή επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία, πρέπει να πληρούνται τρεις βασικές προτεραιότητες:

  • Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μεγιστοποίηση της μετατροπής τους σε εξυπηρετούμενα.
  • Η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
  • Η ανάπτυξη των εργασιών, με έμφαση στη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων.