ΣΕ δοκιμασία, ενδέχεται να τεθεί, το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, καθώς ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αφού ήδη πλησιάζει στο μάξιμουμ αυτής, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών της Κίνας, σύμφωνα με την Barclays Capital.
Η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, όπου οι προμήθειες βρίσκονται 7,7% υψηλότερα, έναντι του μέσου όρου των πέντε ετών και των άλλων μεγάλων οικονομιών, μπορεί να μην φθάσουν για μία ακόμη αύξηση της κατανάλωσης της Κίνας, σύμφωνα με τον Kevin Norrish, επικεφαλής των ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων, της Barclays Capital, στο Χονγκ Κονγκ. Το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, σημείωσε αύξηση 54% πέρυσι, καθώς έντονη ανησυχία επικρατούσε για τις προμήθειες.
«Είναι φοβερά σημαντικό ότι τα αποθέματα έχουν χτιστεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, την περίοδο του χειμώνα», ανέφερε ο Kevin Norrish, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουν όμως χτιστεί όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η Κίνα, φαίνεται, ότι θα επανέλθει δριμύτερη».
Η ζήτηση της Κίνας σε πετρέλαιο, υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, καθώς η οικονομική ανάπτυξη είχε κατά μέσον όρο, ρυθμό 8,7%, ετησίως. Η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, επιδιώκει να βρει προμήθειες στο εξωτερικό, καθώς οι δικές της πετρελαιοπηγές, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, και την ανάγκασαν να εισάγει πέρυσι, 33,9 δισ. δολ. πετρελαίου.
Περίπου το 25% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από το 2004 έως το 2030, θα προέλθει από την Κίνα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις 7 Απριλίου.
«Είναι δύσκολο να δούμε από την χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου (στην Κίνα), ότι η ζήτηση θα μειωθεί», ανέφερε ο Marc Faber, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 300 εκατ. δολ. με την Marc Faber Ltd., μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Commodity Investment World», στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Σε 8 με 12 χρόνια, η κατανάλωση στην Ασία θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως».
Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Ιουλίου, αυξήθηκε στα 59,70 δολ. το βαρέλι, χθες, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, για συμβόλαια κοντά στη λήξη τους, από τη στιγμή έναρξης της διαπραγμάτευσης του εμπορεύματος, το 1983.
«Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υπερβούν κατά πολύ τα 60 δολ. το βαρέλι», ανέφερε ο Norrish, o οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη. «Πιθανά προβλήματα στις προμήθειες στις ΗΠΑ από τους τυφώνες, σε συνδυασμό με δολιοφθορές στο Ιράκ, είναι δυνατόν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές», συμπλήρωσε.
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε στις 15 Ιουνίου να αυξήσει την ποσόστωση της παραγωγής κατά 1,8% από την 1η Ιουλίου και να σκεφτεί το ενδεχόμενο διπλασιασμού της, σε περίπτωση που οι τιμές διατηρηθούν πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι για χρονικό διάστημα επτά ημερών.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από την 1η Ιουλίου, είναι απίθανο να αυξήσει την πραγματική παραγωγή, επειδή ήδη ο Οργανισμός παραδίδει αυτές τις ποσότητες, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Ιράν, της Βενεζουέλας και του Κουβέϊτ, την περασμένη εβδομάδα.