Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι αναγκαίες αλλαγές προσώπων μπορούν να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά οι τράπεζες προχωρούν ήδη σε προσαρμογές και αλλαγές προσώπων.
Από την έντυπη έκδοση
Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι αναγκαίες αλλαγές προσώπων μπορούν να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά οι τράπεζες προχωρούν ήδη σε προσαρμογές και αλλαγές προσώπων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης στην Attica Bank, με χρονικό ορίζοντα τη γενική συνέλευση της Πέμπτης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, που δεν σχετίζεται όμως με τη διαδικασία αξιολόγησης που «τρέχει» το ΤΧΣ. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου με τη στενή έννοια, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να προαναγγέλλει τροποποίησή του. Η κα Κατσέλη θα έχει αύριο Πέμπτη συνάντηση, όπου θα συζητηθεί το θέμα, με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στη Φραγκφούρτη.
Σε επιστολή του προς τις τράπεζες το Ταμείο δίνει σαφές στίγμα με βάση τις επιταγές του νόμου, ο οποίος εξαιρεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων μελών των δ.σ. και των επιτροπών. Όπως επισημαίνει το ΤΧΣ, το δ.σ. κάθε τράπεζας πρέπει να έχει την κατάλληλη ισορροπία δεξιοτήτων, ανεξαρτησίας και γνώσης της εταιρείας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να εκτελούν αποτελεσματικά τα αντίστοιχα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης και να έχουν τον σωστό επιχειρηματικό προσανατολισμό που απαιτείται για την κατάλληλη αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Το δ.σ. πρέπει να έχει έως 13 μέλη, εκ των οποίων έως τρία εκτελεστικά, έως τρία μη εκτελεστικά, τουλάχιστον πέντε ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες, ενώ ένας θα είναι εκπρόσωπος του Δημοσίου και ένας από το ΤΧΣ.
Όλα τα μέλη του δ.σ. πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς τραπεζικής, ελεγκτικής, διαχείρισης κινδύνων και διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η εμπειρία σε ανώτερη διευθυντική θέση θα πρέπει να έχει αποκτηθεί σε επιχείρηση σημαντικού μεγέθους, σε μία ή σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που απαριθμώνται εξαντλητικά.
Το μέλος του δ.σ. δεν πρέπει να έχει υπηρετήσει την περίοδο τεσσάρων ετών πριν τον διορισμό του στο δ.σ. σε σημαντικές θέσεις του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ως σημαντικό στέλεχος πολιτικού κόμματος και ανώτερο στέλεχος δημοσίων επιχειρήσεων.
Το Ταμείο περιγράφει πρόσθετα κριτήρια σχετικά με τα μη εκτελεστικά μέλη, τα οποία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρία ως μέλη δ.σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πάντως μη κρατική. Όπως προβλέπεται, το δ.σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές, με δεκαπενταετή εμπειρία, εκ των οποίων τρία χρόνια σε διεθνή τράπεζα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί δεν πρέπει να έχουν σχέση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Το έγγραφο του ΤΧΣ απαριθμεί επίσης τις δεξιότητες που απαιτούνται για τα μέλη των επιτροπών. Για παράδειγμα, τα μέλη της επιτροπής ελέγχου θα πρέπει να έχουν πρόσφατη χρηματοοικονομική εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους τομείς χρηματοοικονομικών, ελέγχου, λογιστικής, τραπεζικής, ενώ το 75% των μελών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.
Στην επιτροπή κινδύνων, τα μέλη θα πρέπει να έχουν δέκα χρόνια εμπειρία σε τουλάχιστον ένα ή σε συνδυασμό των παρακάτω τομέων: τραπεζικής, διαχείρισης κινδύνων, κεφαλαιαγορών, πιστωτικού κινδύνου, διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, ενώ τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της επιτροπής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.