Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 09:37

Market beat: Σήμερα οι τιμές θα προσεγγίσουν ισχυρές στηρίξεις αν συνεχιστεί η διεθνής ανησυχία

Σήμερα, ο Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν πάλι εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών εκ του δημοψηφίσματος αυτού του μήνα στη Βρετανία όπου θα μπορούσε να καταλήξει να δει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι αγορές ήταν επίσης νευρικές προ της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ που ξεκινά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα, ο Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν πάλι εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών εκ του δημοψηφίσματος αυτού του μήνα στη Βρετανία όπου θα μπορούσε να καταλήξει να δει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι αγορές ήταν επίσης νευρικές προ της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ που ξεκινά αργότερα μέσα στην ημέρα. Η λίρα και το ευρώ έχουν υποστεί πιέσεις στις πρόσφατες συνεδριάσεις, γιατί οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το λεγόμενο Brexit θα βάλει ξανά  την Ευρώπη στην ύφεση. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να χωρίζονται πριν από τις 23 Ιουνίου με το στρατόπεδο τοy "Out" να είναι δυνατότερο από τοy "In", σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εισήλθε σε φάση πτωτικής περιδίνησης. Ένα γεγονός που αρχικά δεν μετρήθηκε σοβαρά, όταν πλησίασε η ώρα να συμβεί, αποτέλεσε φονικό όργανο που σκότωσε γρήγορα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκού. Επέβαλλε το φόβο του άγνωστου καθώς θα έχει δύσκολα μετρήσιμο αντίκτυπο. Το νόμισμα ίσως πέσει στα γράμματα ή στην κορώνα, δεν αποκλείεται και… όρθιο. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν εμφανίζεται ο «μαύρος κύκνος» και το δημοψήφισμα στην Βρετανία είναι λαμπρό παράδειγμα. Η εκλογική διαδικασία για το Brexit δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και για αυτό η στατιστική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ελέγχων της φιλαλήθειας των πολιτών, έναντι των ερευνών γνώμης και προθέσεων, με μόνη  πηγή πραγματικής πληροφορίας τις εταιρίες στοιχημάτων.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων αμέσως μετά την εγγραφή του υψηλότερου κλεισίματος του ΓΔ στις 653,60 μονάδες στο τρέχον έτος, οι απώλειές του κατανέμονται ανισοβαρώς. Τις δυο πρώτες καθοδικές συνόδους θα μπορούσαμε να τις αποδώσουμε σε πιέσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κερδών. Καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, από προσδοκία και κίνητρο αγορών, έγινε επίσημο γεγονός. Την Πέμπτη ωστόσο και την Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα, οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από όλες τις αγορές μετοχών και τα έστειλαν στις αγορές ομολόγων και στο χρυσό.

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ΓΔ δεν έχει ακόμα ανακαλύψει την ισχυρή στήριξη που θα διακόψει την κάθοδο με τα ιδιαίτερα μεγάλα βήματα των τελευταίων ημερών.  Αυτή κατά την εκτίμησή μας είναι στη γειτονιά γύρω από τις 580 μονάδες. Οι πιέσεις για την ώρα μικραίνουν τους ημερήσιους όγκους λιγότερο από όσο χρειάζεται για να θεωρηθεί ότι πλησιάζει η εκτόνωσή τους. Όλα εξαρτώνται από τη διεθνή ατμόσφαιρα και αξίζει να ιδωθεί η κατάσταση ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στο ταμπλό αν το Brexit γίνει πραγματικότητα.  

Μετά το -10,40% η ΕΤΕ έχει πλησιάσει στη στήριξη των 0,217 ευρώ αφού έκλεισε στα 0,224. Η ΠΕΙΡ έχασε χθες -9,17% κλείνοντας στα 0,208 ευρώ με στήριξη στη ζώνη των 0,180. Η ΑΛΦΑ που έκλεισε στα 2,01 ευρώ με πτώση -6,94% έχει μια στήριξη στα 1,90 ευρώ. Ενώ η ΕΥΡΩΒ που έχασε χθες -6% και οδηγήθηκε στα 0,799 ευρώ με πρώτη στήριξη στα 0,740.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω τόσο των ανησυχιών για την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., όσο και των προσδοκιών για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,74% στις 17.732,48 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,94% στις 4.848,44 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,81% στις 2.079,06 μονάδες.

Ενδεικτικό της νευρικότητας των επενδυτών αποτελεί το γεγονός πως ο δείκτης μεταβλητότητας υπερέβη τις 20,5 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Στο ταμπλό, η μετοχή της LinkedIn εκτινάχθηκε στο +46% στον απόηχο του deal με την Microsoft, η οποία αντιθέτως, υποχώρησε κατα 2,60%.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Microsoft προχώρησε στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά deals στην ιστορία της, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά του LinkedIn, έναντι 26,2 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, το τίμημα, το οποίο αντιστοιχεί σε 196 δολάρια ανά μετοχή, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Το αντίτιμο θα χρηματοδοτηθεί από την Microsoft, μέσω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016, προβλέπει ότι η Linkedln θα διατηρήσει τόσο την επωνυμία της, όσο και την ανεξαρτησία της.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε ήπιες απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,00% στα 48,58 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,99% στα 50,04 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες διατηρούνται οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τις τάσεις στην αγορά του αργού το 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 94,18 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, η παραγωγή των χωρών - μη μελών του ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 740.000 βαρέλια, στα 56,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σχετικά με την παραγωγή των 13 μελών - χωρών του ΟΠΕΚ, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 32,26 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 100.000 βαρέλια λιγότερη από την εκτίμηση του Μαΐου.

Στο μεταξύ, η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 64%, από περίπου 78% που ήταν την περασμένη Πέμπτη, καταγράφοντας πτώση περίπου 14 μονάδων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αποδόσεις στοιχημάτων της Betfair.

Ενώ οι αποδόσεις στοιχημάτων δείχνουν σταθερά νίκη για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα, έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζουν μέχρι τώρα αντιφατικές εικόνες για το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί.

ΕΥΡΩΠΗ

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των ανησυχιών για το Brexit, όσο και των προσδοκιών για τις νομισματικές αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,16% στις 6.045 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,80% στις 9.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,85% στις 4.227 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,84% στις 326,80 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της G4S υποχώρησε κατά 5% λόγω της εμπλοκής υπαλλήλου της στην τρομοκρατική επίθεση του Ορλάντο. Απώλειες της τάξης του 0,90% εμφάνισε και η Easyjet, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για τη δημιουργία ευρωπαϊκού βραχίονα, σε περίπτωση Brexit. Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει οριακές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,35% στα 48,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,36% στα 50,36 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 800 8έσεων εργασίας στον κλάδο των logistics ανακοίνωσε η Lufthansa, προσδοκώντας στην περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Συνολικά, θα περικοπούν 450 - 500 θέσεις στη Γερμανία και ακόμη 250 - 300 στο εξωτερικό, με τη γερμανική εταιρεία να εκτιμά ότι οι περικοπές θα αποφέρουν εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Lufthansa ανακοίνωσε την περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας στον κλάδο του catering. Η μείωση των δαπανών αποσκοπεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τις χαμηλού κόστους εταιρείες της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα, εναντίον της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τάχθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν. «Το τρέχον νομισματικό περιβάλλον δεν χρήζει πρόσθετης χαλάρωσης» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για σύνεση και επισήμανε ότι ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει να δει τις επιπτώσεις των ήδη ληφθέντων μέτρων, στις διακυμάνσεις των τιμών. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να ανακάμπτει, αλλά με ρυθμό μικρότερο του α' τριμήνου.

ΧΑ

Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, η διασπορά των πιέσεων δεν άλλαξε. Σε καθεστώς ξεπουλήματος βρέθηκε για άλλη μια μέρα το σύνολο των μετοχών του ταμπλό. Αυτό υπαγόρευσε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η σκληρή πραγματικότητα, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών  στον κόσμο. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν μεγάλη πτώση σε συμφωνία με την μικρότερη αλλά σταθερή κάθοδο των τιμών που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, καθώς το βάθος του ΧΑ είναι σαφώς μικρότερο από των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Το πετρέλαιο πέρασε πάλι σε καθεστώς πιέσεων. Οι ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξασθένιση των πιθανοτήτων για αύξηση των επιτοκίων της Fed, διεύρυναν το ράλι των αγορών ομολόγων εις βάρος των μετοχών διεθνώς. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά και σήμερα επιβάλλοντας την πτώση που γρήγορα απέκτησε γενικευμένα χαρακτηριστικά.

Η καθοδική τάση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης για όλα τα blue chip. Πάλι επικράτησαν πιέσεις που εμφανίστηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα. Ο ΓΔ σήμερα δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 595 μονάδες.

Από το πρωινό σχόλιο θυμίζουμε: «Όταν μια αγορά με εντατικοποίηση των συναλλαγών σπάει σε μια μέρα τρεις στηρίξεις, από καιρό υπολογισμένες και σχηματισμένες στο πρόσφατο παρελθόν, η καθοδική της ορμή είναι στη φάση της ανάπτυξης και θα εκτονωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με παράλληλη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η εκτίμησή μας είναι ότι στήριξη, αρκετά ανθεκτική, θα βρεθεί στη ζώνη μεταξύ των 595 και 605 μονάδων».

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο κατώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο με το άνοιγμα.  Η έναρξη έγινε με πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στο άνοιγμα και η τιμή ανοίγματος και μέγιστο ήταν οι 616,72 από 647,56 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 168,04 από 178,80 μονάδες.  Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 15:25 και  ήταν οι 590,54 από 615,44 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 159,49 από 168,06 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και υποχώρησαν απότομα με δυο σκαλοπάτια χαμηλών  αυξάνοντας τις απώλειές τους με την πάροδο του χρόνου. Στο κλείσιμο, για τον ΓΔ και τον 25άρη, επέδρασαν οι δημοπρασίες και έγινε κάπως ψηλότερα από το ελάχιστο μέρας. Ήταν συνεδρίαση που επανέφερε την αγορά σε επίπεδα της λίγο ψηλότερα από το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ανοίξει ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ. Επέστρεψε δηλαδή  σε  επίπεδα όπου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα του ανοδικού ράλι που πέρασε τον ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ παρέμεινε εξαιρετικά βεβαρυμμένη όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 24) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 5 είχαν άνοδο και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 85,471 από 96,415 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 50,4 από 64,28 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 58,95% από 66,67% του συνολικού τζίρου.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,23%, ο CAC είχε μεταβολή -1,34%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,79%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που εξελίχθηκε σε πτωτική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή -0,13% και στον S&P500 απώλειες -0,15%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,89% και έφθασε στις 594,58 από 618,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 160,95 από 168,53 με μεταβολή -4,50%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,5 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,4 τον 25άρη αφήνοντάς τους κοντά στο κατώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισε ο τομέας των Χημικών +0,74% από -4,93%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -8,05% από -1,14%, Τραπεζών -7,81% από -9,77%, Πρώτων Υλών -5,24% από -5,19%, Τηλεπικοινωνιών -4,5% από -2,55%, ο 25άρης -4,50% από -5,32%, Πετρελαίου Αερίου -4,47% από -3,00%, Βιομηχανικών Προϊόντων -4,29% από -3,41%, Κοινής Ωφέλειας -4,03% από -3,85%, ο ΓΔ -3,89% από -4,18%, Ταξίδια Αναψυχή -3,35% από -3,70%, Εμπορίου -3,20% από 0,00%,  Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,58% από -5,21%, Κατασκευές Υλικά -2,14% από -2,01%, ο FTSEM -1,57% από -3,25%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50% από -2,58%, Τροφίμων Ποτών -1,17% από -2,80%, Τεχνολογίας -0,94% από -0,63%, και Ακίνητης Περιουσίας -0,09% από -2,49%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,471 από 96,415 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,653 από 3,180 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 65,874 από 90,170 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,302 από 1,649 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,562 από 45,235 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 156,942 από 164,349 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 26 από 23 των καθοδικών σε 78 από 83 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 12.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί επενδυτές ανά την υφήλιο σκέφθηκαν: «Γιατί να ανησυχήσουμε αργότερα, όταν μπορούμε να το κάνουμε τώρα»; Αυτό συνοψίζει την δυναμική της αγοράς, που πέρασε σε συντονισμένη διόρθωση υπό την επίδραση δυο απειλητικών γεγονότων: Το Brexit, που θα φανεί σε 12 ημέρες, και τη συνάντηση της Fed που έρχεται σε λίγες μέρες. Ωστόσο αυτές οι σκέψεις εμφανίστηκαν μαζί με την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, του άξονα της ανόδου από το Φλεβάρη. Έτσι τώρα δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές. Και οι πωλητές που διαγκωνίζονται στην έξοδο ρευστοποιούν τις θέσεις τους κάνοντας τον 25άρη να πέφτει από τις 167,5 (τιμή με αντιστοιχούσα μεταβολή -0,58%) στις 161,5 (τιμή με αντιστοιχούσα μεταβολή -4,36%) σε τρία λεπτά!   Διέσπασε την Παρασκευή πτωτικά σε μια μέρα ο δείκτης των blue chip με σχεδόν διπλάσιο τζίρο τρεις στηρίξεις. Γιατί τα αίτια των ρευστοποιήσεων ήταν αποτέλεσμα στης συμβολής πολλών αρνητικών για τις μετοχές παραγόντων.

Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εδράζεται στο ότι πέρασε στις 10/6 κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από 15 συνόδους που πετούσε σταθερά σχετικά ψηλότερα σε μια μέρα. Πιθανολογείται η προσέγγιση επιπέδων σε ζώνη τιμών μεταξύ 159 και 163 μονάδων όπως δείχνει η στατιστική προϊστορία από τις συνόδους της κορύφωσης στις 30/3 (κλείσιμο 160,36 μέγιστο μέρας 163,11) και της επόμενης 31/3 (κλείσιμο 159,92 μέγιστο μέρας 161,22). Επίσης από τη σύνοδο στις 28/4 όταν στην πτώση της τέταρτης βδομάδας του Απριλίου τα επίπεδα αντίστασης από τις συνόδους του Μαρτίου  λειτούργησαν σαν στήριξη με τον 25άρη σε πτώση -0,41% και κλείσιμο στις 161,48 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 159,09). Κατά την εκτίμησή μας οι θεσμικοί αφού δοκίμασαν να τον οδηγήσουν στη στήριξη της ζώνης των 159 με 161 μονάδων θα συνεχίσουν.  Έτσι πλήρης εκτόνωση της καθοδικής δυναμικής που αναπτύχθηκε με την συνεισφορά των διεθνών εξελίξεων, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ανησυχίες, θα γίνει με την επιστροφή του 25άρη ως τις 148 μονάδες. Το προτελευταίο σκαλοπάτι για τον δείκτη πριν από το κατώτερο βίου του στις 107,52 μονάδες που σημειώθηκε στις 11/2.    

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

To κλείσιμο της Παρασκευής μας έδωσε έξοδο, μετά από αρκετές εβδομάδες και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να το επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Λες και η Αγορά περίμενε την ανακοίνωση για την δόση για να βγάλει πωλητές, με αφορμή, φυσικά και την πτώση στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Η Αγορά "διψάει" για "φρέσκα" νέα για να μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες πωλήσεις με την εβδομάδα που ξεκίνησε, πιθανόν, να κρύβει νέα από την ΕΚΤ σε σχέση με το "waiver". Η τρέχουσα εβδομάδα είναι και λήξη συμβολαίων Παγκοσμίως, γεγονός που έχει την σημασία του, μιας και θα δείξει αν οι "short" ακόμα έχουν έλεγχο στις λήξεις, μετά την πολύ σοβαρή ανοδική κίνηση του τελευταίου διμήνου.

Για την περίπτωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, συνιστάται διακράτηση ρευστότητας μέχρι να δούμε τι είδους διόρθωση είναι σε εξέλιξη και περιμένοντας και πάλι νέα αγοραστικά ημερήσια σήματα.

Άλλωστε μία διόρθωση θα μπορέσει να μας δώσει τα δεδομένα εκείνα για να αξιολογήσουμε ακόμα καλύτερα την Αγορά και την κίνηση της για το μέλλον.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν και σήμερα Τρίτη 14/6 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών εκ του δημοψηφίσματος αυτού του μήνα στη Βρετανία όπου θα μπορούσε να καταλήξει να δει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι αγορές ήταν επίσης νευρικές προ της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ που ξεκινά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η λίρα και το ευρώ έχουν υποστεί πιέσεις στις πρόσφατες συνεδριάσεις, γιατί οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το λεγόμενο Brexit θα βάλει ξανά  την Ευρώπη στην ύφεση. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να χωρίζονται πριν από τις 23 Ιουνίου με το στρατόπεδο τοy "Out" να είναι δυνατότερο από τοy "In", σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

O ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% στις αρχές των συναλλαγών, μετά την σύνοδο στη Wall Street που έχασε έδαφος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Nikkei μετοχών της Ιαπωνίας γλίστρησε σε χαμηλά δύο μηνών με μια ασταθή διαπραγμάτευσης, και ήταν στο -1,41% μετά από πτώση -3,5% τη Δευτέρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα έχουν επίσης συναντήσεις, αυτή την εβδομάδα, και αναμένεται να διαμορφωθεί ένα ελαφρύ ανακοινωθέν παρόμοια με όσα θα εμφανιστούν σαν πολιτική της Fed με την ψήφο για το Brexit να πλησιάζει.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που καταγράφει την ισχύ που έχει το δολάριο έναντι ενός καλαθιού με τα έξι αντίπαλα νομίσματα, έφτασε ως +0,1% στις 94,419 μονάδες, και επιστρέφει προς το υψηλό των 94,750 που έγραψε χθες. Αυτό ήταν τα υψηλότερα επίπεδα για το δολάριο μετά από την απογοητευτική έκθεση επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ στις 3 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας μπορεί να εγκριθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική. Όταν συνεδριάσει τοEurogroup, νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση», επισήμανε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews χθες.

Η Ελλάδα, τώρα, χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, σημειώνει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στους Financial Times ο Διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδαςΓιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Εκτιμά ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί στο 2% επιτρέποντας έτσι ένα πιο ισορροπημένο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που θα συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τις έξι πρωτοβουλίες μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί ένας κύκλος επενδύσεων στην οικονομία από τον ιδιωτικό τομέα, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τη Δευτέρα.

Τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα αξιοποιηθούν από τοΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα μεταφερθούν στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (Υπερταμείο), διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του «προς αποφυγή παρερμηνειών» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η προκήρυξη για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρετεί την προετοιμασία για την μεταφορά τους στο νέο Ταμείο τον Σεπτέμβριο.

Η εξάρτηση των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μειώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 64,8 δισ. ευρώ, από 66,9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Όπως προκύπτει από την μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 30,9 δισ. ευρώ από 32,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι συνολικές υποχρεώσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 95,7 δισ. ευρώ από 99,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Δεκατέσσερις προτάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος για την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τον απολογισμό του πρώτου χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου. Παράλληλα, επισήμανε τις ενέργειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Επιμελητηρίου για την καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο, με τον κ. Στασινό να προειδοποιεί ότι «εάν συνεχίσει να μαστίζεται από την παρατεταμένη ύφεση, σε επτά χρόνια η χώρα δεν θα διαθέτει εν ενεργεία μηχανικούς».

Στα 0,225 ευρώ ανά μετοχή, ανέρχεται το καθαρό μέρισμα που διανέμει η ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-2,64% Α.Ε. για το έτος χρήσης 2015.

Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 23η Ιουνίου. Από αυτή την ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στο ΣΑΤ επενδυτές, κατά την 24η Ιουνίου του 2016.

Αλλαγές στη διοικητική της δομή ανακοίνωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον, καθώς από την 1η Ιουλίου, η Νάγια Καλογεράκη αναλαμβάνει Group Chief Customer and Commercial Officer. Η κ. Καλογεράκη θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διεύθυνσης και της στρατηγικής εκτέλεσης για τις 28 χώρες του Ομίλου Coca-Cola Hellenic. Έχοντας επιτυχημένη πορεία 20 χρόνων στην Coca-Cola Hellenic στη Διεύθυνση Marketing, Πωλήσεων και την Εμπορική Διεύθυνση της εταιρείας, καθώς και στη διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Coca-Cola HBC AG, κατά τη θητεία της στη Γενική Διεύθυνση της Coca-Cola Τρία Έψιλον έθεσε σε εφαρμογή το νέο λειτουργικό μοντέλο οργάνωσης της εταιρείας, καθώς και τη συνολικότερη στρατηγική ανάκαμψης και επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil Α.Ε., κατόπιν της συνεδρίασης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις 9 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την περικοπή 800 8έσεων εργασίας στον κλάδο των logistics ανακοίνωσε η Lufthansa, προσδοκώντας στην περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Συνολικά, θα περικοπούν 450 - 500 θέσεις στη Γερμανία και ακόμη 250 - 300 στο εξωτερικό, με τη γερμανική εταιρεία να εκτιμά ότι οι περικοπές θα αποφέρουν εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Lufthansa ανακοίνωσε την περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας στον κλάδο του catering.

Σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) της ιαπωνικής οικονομίας ο οίκος Fitch, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, την αξιολόγηση «Α» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.Η αναθεώρηση των προοπτικών της Ιαπωνίας αντανακλά, σύμφωνα με τον Fitch, τους εξής παράγοντες: Την αναβολή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης έως τον Οκτώβριο του 2019 και τη μη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων. Την αύξηση του χρέους στο 245% του ΑΕΠ έως το 2016 και στο 247% έως το 2020. Παρ’ όλα αυτά, η αναβολή της αύξησης του φόρου στο 10% από 8% που ισχύει σήμερα, αναμένεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στους δείκτες ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2017 έναντι 0,5% της πρότερης εκτίμησης.

Εναντίον της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τάχθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν.

«Το τρέχον νομισματικό περιβάλλον δεν χρήζει πρόσθετης χαλάρωσης» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, στη Φρανκφούρτη. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για σύνεση και επισήμανε ότι ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει να δει τις επιπτώσεις των ήδη ληφθέντων μέτρων, στις διακυμάνσεις των τιμών. 

Αμετάβλητες διατηρούνται οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τις τάσεις στην αγορά του πετρελαίου το 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 94,18 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, η παραγωγή των χωρών - μη μελών του ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 740.000 βαρέλια, στα 56,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Την αγορά του LinkedIn, έναντι 26,2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Microsoft, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά deals στην ιστορία της. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, το τίμημα, το οποίο αντιστοιχεί σε 196 δολάρια ανά μετοχή, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά. Το αντίτιμο θα χρηματοδοτηθεί από την Microsoft, μέσω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016, προβλέπει ότι η Linkedln θα διατηρήσει τόσο την επωνυμία της, όσο και την ανεξαρτησία της.