Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 10:41

Gaz de France: Mέχρι και 4,7 δισ. ευρώ θα αντλήσει η κυβέρνηση από την πώληση

ΠΟΣΟΝ 4,7 δισ. ευρώ (5,7 δισ. δολ. ΗΠΑ), σχεδιάζουν να αντλήσουν η Gaz de France SA, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Γαλλίας και η κυβέρνηση της χώρας, κατά τη δημόσια εγγραφή, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις της εταιρείας στο εξωτερικό.

Οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά κατά την πώληση στους θεσμικούς επενδυτές, από 20,7 έως 24 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Παρίσι, ενδέχεται να αξιολογηθεί στα 23,6 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της τιμής κλίμακας. Στους μεμονωμένους επενδυτές, θα γίνει μία έκπτωση 20 σεντς ανά μετοχή. Η πώληση των μετοχών της εταιρείας, θα κλείσει στις 6 Ιουλίου.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Gaz de France σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά εταιρειών ενεργείας στην Ευρώπη, προκειμένου να ανταγωνιστεί μεγαλύτερες εταιρείες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής E.ON AG, της Centrica Plc της Βρετανίας και της ιταλικής Enel SpA. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας ψάχνουν να βρουν νέες αγορές, πριν οι αγορές ενεργείας της Ευρώπης ανοίξουν πλήρως στον ανταγωνισμό το 2007.

Πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,05 δισ. ευρώ, σε πωλήσεις ύψους 18,1 δισ. ευρώ, λιγότερο από το ήμισυ των κερδών ύψους 4,33 δισ. ευρώ και τις πωλήσεις 44,7 δισ. ευρώ, που εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης, Ε.ΟΝ. Η χρηματιστηριακή αξία της τελευταίας στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ανέρχεται στα 49,9 δισ. ευρώ.

Η Gaz de France, σχεδιάζει να αντλήσει 1,68 δισ. ευρώ από την πώληση 70,3 εκατ. νέων μετοχών, τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει 105,5 εκατ. μετοχές, προς 2,5 δισ. ευρώ. Η γαλλική κυβέρνηση, θα διατηρήσει το 78% έως 80% της εταιρείας, σύμφωνα με την ίδια. Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους αναδόχους, οι τράπεζες θα μπορέσουν να πουλήσουν επιπλέον 22,4 εκατ. μετοχές.