Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 15:06

Ευρωβουλή - Περιορισμός της σπατάλης για τα έξοδα των ευρωβουλευτών

Υπέρ της αναθεώρησης του σπάταλου συστήματος για τα προσωπικά έξοδα των ευρωβουλευτών και της θέσπισης κοινού μηνιαίου μισθού για τα μέλη του στα 7.000 ευρώ, ψήφισε σήμερα το ευρωκοινοβούλιο.

Με 403 ψήφους υπέρ, έναντι 89 κατά και 92 αποχές, ψηφίστηκε η καταβολή των εξόδων ταξιδίων να γίνεται με αποδείξεις, δίνοντας έτσι τέλος στην πρακτική να λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές το αντίτιμο εισιτηρίου «business class», έστω κι αν είχαν ταξιδέψει στην οικονομική θέση.

Με τη νέα ρύθμιση καταργείται επίσης παλαιότερη, σύμφωνα με την οποία οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με αυτόν των βουλευτών των κοινοβουλίων στις χώρες τους. Η προηγούμενη αυτή ρύθμιση οδηγούσε σε μεγάλες ανισότητες μεταξύ των ευρωβουλευτών, ειδικά μεταξύ αυτών από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και των συναδέλφων τους από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι για παράδειγμα οι ιταλοί ευρωβουλευτές, που είναι σήμερα οι καλύτερα αμοιβόμενοι, λαμβάνουν περίπου 11.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι ούγγροι ευρωβουλευτές παίρνουν περίπου το ένα δέκατο αυτού του ποσού.

Για να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση, θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ. Το νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί από το νέο νομοθετικό σώμα, το 2009.