Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το εμπόριο και το ωράριο των καταστημάτων, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου. Όπως τόνισαν το ν/σ καταρτίστηκε έπειτα από πολύμηνο διάλογο με τους φορείς της αγοράς, ενώ θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά διεύρυνσής του http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/23/1063988.htm , ενώ υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Όπως είπε, οι νομάρχες, μετά από εισήγηση των τοπικών φορέων, θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το ωράριο, εφόσον το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες της αγοράς. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν επίσης να συστήνουν στα μέλη τους ωράρια μικρότερου εύρους (π.χ. με κλειστά απογεύματα ή μεσημέρια), δεν θα μπορούν όμως να απαγορεύουν σε όποιον έμπορο επιθυμεί, να λειτουργεί στο πλαίσιο του εθνικού ωραρίου.
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που διατυπώνουν φορείς των μικρομεσαίων, ο κ. Σιούφας σημείωσε πως η κυβέρνηση όφειλε να λάβει υπόψη της όχι μόνο τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών, των εργαζομένων και των τουριστών. Τόνισε εξάλλου ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θίγονται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Απασχόλησης προκειμένου να γίνουν έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά το θέμα των πωλήσεων κάτω του κόστους, ο υφυπουργός κ. Παπαθανασίου, σημείωσε ότι με την ισχύουσα ρύθμιση που απαγορεύει τις πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους, ουσιαστικά απαγορεύεται η μεταφορά των εκπτώσεων στον καταναλωτή. «Είναι νόμος που ενισχύει την ακρίβεια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ όπως είπε, με το νέο πλαίσιο παραμένει η απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του πραγματικού κόστους και όχι εκείνου που αναγράφεται στο τιμολόγιο.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
-Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο, που περιλαμβάνει λαϊκές αγορές, παζάρια και εμποροπανήγυρεις. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι άδειες θα χορηγούνται με κλήρωση (εφόσον υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται).
-Αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων, οι οποίες θα γίνονται σε σταθερές ημερομηνίες, χειμώνα - καλοκαίρι. Θα διαρκούν πέντε εβδομάδες το χειμώνα και έξι το καλοκαίρι και θα αρχίζουν στις 20 Ιανουαρίου και στις 15 Ιουλίου αντίστοιχα, εφόσον οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με Δευτέρα (ή την πρώτη Δευτέρα μετά την ημερομηνία αυτή).
-Δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης τροφίμων
-Τίθενται περιορισμοί στην ίδρυση πολυκαταστημάτων στην περιφέρεια, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και τον πληθυσμό της περιοχής. Συγκεκριμένα θα απαιτείται άδεια του νομαρχιακού συμβουλίου για την ίδρυση καταστημάτων:
1.Πάνω από 1.500 τ.μ. στη Ρόδο και την Κέρκυρα καθώς επίσης και στην Κρήτη όταν το κατάστημα βρίσκεται μέχρι 20 χλμ. από Δήμο ή Κοινότητα.
2.Πάνω από 500 τ.μ. σε Χίο, Κω, Λέσβο, Σάμο, Σύρο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Λευκάδα.
3.Πάνω από 200 τ.μ. στα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
4.Πάνω από 2500 τ.μ. σε Δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, εφόσον το κατάστημα βρίσκεται μέχρι 20 χλμ. από το κέντρο του Δήμου.
Πηγή ΑΠΕ