Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 16:10

Κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο για την Geniki Bank

Κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Geniki Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2005 έναντι ζημιών 74,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Μετά από φορολογικές επιβαρύνσεις, το καθαρό θετικό αποτέλεσμα της τράπεζας ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Αφού ενοποιηθούν και οι θυγατρικές εταιρρίες, ο όμιλος παρουσιάζει θετικό καθαρό αποτέλεσμα μετά από φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξεως των 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων της πελατείας (συμπεριλαμβάνοντας και τα repos) ανέρχεται σε 2.872 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στο τέλος Μαρτίου 2005, σε σχέση με 2.695 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στο τέλος Δεκεμβρίου 2004, παρουσιάζοντας μια αύξηση 6,6% ή 177 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Το σύνολο των πιστώσεων στην πελατεία και οι διευκολύνσεις σε ομολογιακά δάνεια ανήλθαν στα 2.532 εκατομμύρια ΕΥΡΩ το Μάρτιο 2005 έναντι 2.519 εκατομμύρια ΕΥΡΟ στο τέλος Δεκεμβρίου 2004, εμφανίζοντας αύξηση 0,5% ή 13 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Η δραστηριότητα του 1ου τριμήνου προσδιόρισε ένα Καθαρό Τραπεζικό Προϊόν (Net Banking Income) 42,4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ τον Μάρτιο 2005 σε σχέση με 32,3 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στο τέλος της αντίστοιχης περιόδου 2004, δηλαδή μια αύξηση 31,3% που προέρχεται κυρίως από τη μη συνέχιση της αρνητικής επίπτωσης επί των αποτιμήσεων των χρηματοοικονομικών προϊόντων, η οποία επιβάρρυνε τους λογαριασμούς του 1ου τριμήνου 2004. Τα λοιπά στοιχεία εκμετάλλευσης παραμένουν σφαιρικά στο αντίστοιχο επίπεδο της προηγούμενης χρήσης, παρά τις εμπορικές διαταραχές που δημιουργήθηκαν από τις βαθιές μεταβολές αναδιοργάνωσης της Τράπεζας, που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Τα γενικά έξοδα ελέγχονται στενά και παρά το γεγονός της εφαρμογής του φιλόδοξου πλάνου αναδιάρθρωσης, το σύνολο των δαπανών είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου 2004.

Το καθαρό κόστος των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ήταν αρκετά χαμηλό μετά τις σημαντικές προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2004, οι οποίες επέφεραν μια μείωση της επιβάρυνσης του κινδύνου επισφαλειών κατά τη τρέχουσα χρήση.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η οικονομική χρήση 2004 η έντονα επηρεασμένη από τη σημαντική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Τράπεζας και τις επιδράσεις επανασχεδιασμού του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, οι οποίες ακολούθησαν την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τον στρατηγικό επενδυτή Societe Generale.

Το επιχειρηματικό πλάνο που έχει μπει σε εφαρμογή οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις κυρίως με τη λειτουργία τριών επιπλέον καταστημάτων που ανεβάζουν το σύνολο τους σε 114 στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2005 καθώς και άλλα 15 που βρίσκονται υπό κατασκευή βάσει του στόχου για τη λειτουργία 42 σε 2,5 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το επιχειρηματικό πλάνο οδήγησε ακόμη στην τάση για συγκέντρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο βασικό επιχειρηματικό κορμό λειτουργίας της τράπεζας μαζί με την παραχώρηση ή το κλείσιμο των μη στρατηγικών θυγατρικών εταιριών και την αγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της SG Hellas.

Εφαρμόστηκε επίσης μια πιο αποτελεσματική εμπορική οργάνωση, με την ίδρυση 3 περιφερειών και τη δημιουργία 4 κόμβων (από τους 12 προβλεπόμενους), που εξασφαλίζουν μια παρακολούθηση της παραγωγής και των διοικητικών καθηκόντων των προσαρτημένων σε αυτούς καταστημάτων όπως τα ίδια αναδιοργανώθηκαν για να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους στην εκμετάλλευση της πελατείας.

Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Société Générale επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενδυναμώσει την ανάπτυξη της θυγατρικής της, διακηρύσσοντας ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου που προτάθηκε μετά τη περαίωση της χρήσεως 2004 και παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 12 Μαΐου 2005.

Τέλος η τράπεζα υιοθέτησε τους κανόνες ΔΠΧΠ (IFRS) στην παρουσίαση των λογαριασμών της από το 2005, μεταφέροντας στα ίδια κεφάλαια της τις σχετικές με τις μεταβολές προσαρμογές, ιδιαίτερα κατά την πρώτη εφαρμογή του ΔΠΧΠ 32/39 από 1η Ιανουαρίου 2005.