Ήπιες απώλειες εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως είχαν προεξοφλήσει εδώ και μέρες το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Ήπιες απώλειες εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως είχαν προεξοφλήσει εδώ και μέρες το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτή την ώρα (11.00), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,90% στις 639,66 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,35% στις 175,59 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε μέτρια επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 8,03 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και 11 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,52% στις 39,83 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,36%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,38% η Alpha Bank κατά 0,43% και η Eurobank κατά 1,05%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίου εμφανίζουν απώλειες άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται και οι απώλειες των ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Τιτάνα και Coca – Cola HBC.
Στα της οικονομίας, την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ενέκρινε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν είχε αντιρρήσεις για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής, Έκαρτ Ρέμπεργκ. Την απόφαση επιβεβαίωσε και δεύτερος βουλευτής.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ άναψε και το EuroWorking Group (EWG), δηλαδή οι τεχνοκράτες των χωρών της Eυρωζώνης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα και συνεπώς ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων θα ληφθεί στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, από το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» υποστήριξε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Σύμφωνα με την ίδια, οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής: α) η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, β) η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση (ELA) και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της EKT και γ) η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που «θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Τέλος, από τον επόμενο μήνα, με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου, θα αρχίσουν να βλέπουν οι συνταξιούχοι τις νέες απώλειες στο εισόδημά τους εξαιτίας των νέων σαρωτικών μειώσεων στις συνταξιοδοτικές παροχές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Οι νέες μειώσεις θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, καθώς μέσα στο 2017 θα αλλάξουν εκ νέου τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, όπως και τα ποσά που αντιστοιχούν στις κλίμακες του επιδόματος. Ο συνολικός αριθμός αυτών που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο των νέων περικοπών, σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, πλησιάζει τους 795.000 δικαιούχους όλων των κατηγοριών.
naftemporiki.gr