Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 00:01

Τα δύο πρόσωπα του Ατλαντικού

ΜΕΓΑΛΟ πλήγμα προκάλεσε στη Wall Street το νέο ιστορικό υψηλό των 60 δολαρίων το βαρέλι που κατέρριψαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη ενώ η Ευρώπη αγνοώντας το υψηλό κόστος καυσίμων σύρθηκε αργά στο ρεκόρ τριετίας.

ΜΕΓΑΛΟ πλήγμα προκάλεσε στη Wall Street το νέο ιστορικό υψηλό των 60 δολαρίων το βαρέλι που κατέρριψαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη ενώ η Ευρώπη αγνοώντας το υψηλό κόστος καυσίμων σύρθηκε αργά στο ρεκόρ τριετίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 166,49 μονάδες, ποσοστό 1,57%, φθάνοντας στις 10.421,44 μονάδες. Με απώλειες 21,37 μονάδων, ποσοστό 1,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.070,66 μονάδες.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν τα αμερικανικά blue chips με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται στο ρεκόρ των 60 δολαρίων το βαρέλι γεγονός που πυροδότησε ρευστοποιήσεις στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και εξανέμισε τα αρχικά κέρδη μετοχών εταιρειών τεχνολογίας.

Ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των τριών βασικών ανακόπτοντας το δίμηνο ράλι των μετοχών την τρέχουσα εβδομάδα. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει κερδίσει 6,1% από τα χαμηλά του 2005 που άγγιξε στις 20 Απριλίου και έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα του τριμήνου.

Μετοχές εταιρειών στον τομέα μεταφορών όπως της Merck και κυρίως της FedEx οι οποίες υποχώρησαν πάνω από 7% σε συνδυασμό με τον πετρελαϊκό παράγοντα ενέτειναν τις πιέσεις στο δείκτη Dow Jones.

Με το κόστος καυσίμων στα 60 δολάρια το βαρέλι τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου ανέρχονται περίπου στο 35% από την αρχή του έτους ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών ενέργειας στην οικονομία, τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Προσφάτως, πολλές αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τις τιμές εισιτηρίων για να αντιμετωπίσουν το κόστος καυσίμων μεταξύ αυτών η FedEx η οποία ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

Προστασία για τον δείκτη Nasdaq από τις γενικότερες ρευστοποιήσεις αποτέλεσαν τα κέρδη εταιρειών επεξεργαστών ενώ επισημάνθηκε και λίγη αισιοδοξία εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων από την Micron Technology.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν το ράλι στα υψηλότερα τριετίας με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου καθώς οι τιμές ενέργειας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,4% κλείνοντας στις 1.150,85 μονάδες και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με κέρδη 0,3% έκλεισε στις 3.190,8 μονάδες. Στα υψηλότερα των τελευταίων 10 εβδομάδων εκτοξεύθηκε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας με κέρδη 0,26% στις 11.576,75 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ