Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 09:48

Fortis: Σχέδια επέκτασης στην Κίνα και την Ευρώπη

ΣΧΕΔΙΑ, για την επέκτασή της στην Κίνα, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Τουρκία, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου, Fortis, όπου η ανάπτυξη της τραπεζικής, υπερβαίνει την αντίστοιχη στη χώρα της, με στόχο την επίτευξη του στόχου των κερδών της, φέτος.

Η Fortis, με έδρα τις Βρυξέλλες και την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, θα κάνει κατευθυνόμενες επενδύσεις και ίσως και εξαγορές, σύμφωνα με τον εκτελεστικό της διευθυντή, Jean-Paul Votron, σε μήνυμά του, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Vorton, επανέλαβε τον στόχο για την αύξηση των κερδών, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, μέχρι το 2009.

Η εταιρεία, σχεδιάζει να κάνει τουλάχιστον 30% περισσότερα κέρδη πέρα από την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Με 4 δισ. ευρώ (4,8 δισ. δολ. ΗΠΑ), για εξαγορές, η Fortis στοχεύει σε περιφέρειες, όπως η Ανατολική Ευρώπη, όπου η αύξηση του δανεισμού είναι τρεις φορές ταχύτερη απ'ό,τι η αντίστοιχη στις 12 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ. Στην Κίνα, η εταιρεία επιδιώκει να ανοίξει τμήμα και να αρχίσει να επενδύει σε πετρέλαιο και αέριο στον Καναδά.

Οι μετοχές της Fortis, υποχωρούσαν 0,2%, φθάνοντας στα 23,05 ευρώ η μία, χθες στις Βρυξέλλες. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 13%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Η Fortis, η οποία ανακοίνωσε τον Μάϊο, ότι το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 6,3%, σκοπεύει να επεκταθεί και στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συμφώνησε τον Απρίλιο να εξαγοράσει την Turk Dis Ticaret Bankasi AS, κερδίζοντας περισσότερο από ένα εκατ. πελάτες στην Τουρκία, μία χώρα, που διαπραγματεύεται την είσοδό της στην Ε.Ε. Η οικονομία της Τουρκίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,9% πέρυσι, τέσσερις φορές μεγαλύτερου του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.