Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 10:23

Qantas: Διπλάσια πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το 60% του κόστους των καυσίμων της για το 2006, αγόρασε η Qantas Airways Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, διπλασιάζοντας σχεδόν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η αεροπορική εταιρεία, που αύξησε τα εισιτήρια, τρεις φορές από τον Μάϊο του 2004, είπε ότι θα διατηρήσει τις προσαυξήσεις αμετάβλητες. Τον Απρίλιο, η Qantas, αύξησε τις τιμές των ναύλων κατά 31 δολ. Αυστραλίας (24 δολ. ΗΠΑ), για να καλύψει την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ακολουθώντας τη μικρότερη ανταγωνιστική της, Virgin Blue Holdings Ltd.

«Στην παρούσα φάση, δεν έχουμε την πρόθεση να αυξήσουμε τις προσαυξήσεις», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Qantas, Peter Gregg, σε τηλεφωνική επικοινωνία, σήμερα από το Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Κοιτάζουμε σταθερά την επίδραση των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, στον λογαριασμό μας».

Η Qantas, η οποία εμφάνισε κέρδη ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες οικονομικών παραγώγων στην προστασία του κόστους των καυσίμων της. Οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, θα εμφανίσουν κατά πάσα πιθανότητα ζημίες 6 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Air Transport Association (IATA).

Η τιμή του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 60 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη αυτήν την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση της τιμής των καυσίμων αεροσκαφών, στα 70,47 δολ. το βαρέλι, στη Σιγκαπούρη.

«Τα καύσιμα, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία των περισσοτέρων αεροπορικών εταιρειών, στην παρούσα φάση», ανέφερε ο George Clapham, ο οποίος κατέχει μετοχές της Qantas, μεταξύ του χαρτοφυλακίου, ύψους 420 εκατ. δολ. ΗΠΑ, που διαχειρίζεται με την ABN Amro Australia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν το θέμα μέσω της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων και ο κλάδος θα συνεχίζει να αυξάνει όλο και περισσότερο τους ναύλους».

Οι μετοχές της Qantas, υποχωρούσαν 1 σεντ, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 3,32 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Σύδνεϋ. Μέσα στο σύνολο του έτους έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 11%.