Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 19:04

Ανεκόπη το ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών δεικτών

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου κοντά στα 60 δολάρια έδωσε αφορμή για την εκδήλωση εκτεταμένων ρευστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν κινηθεί ανοδικά ανερχόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Αρνητικά επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα και ορισμένα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα καθώς και η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.079 μονάδες (-0,69%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.199,87 μονάδες (-0,95%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.566,48 μονάδες (-1,32%).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των χημικών με τις μετοχές της βρετανικής Imperial Chemical Industries και της γερμανικής BASF να υποχωρούν κατά 4% και 2,3% αντιστοίχως.

Σημαντική πτώση κατά 3% σημείωσε και η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies στον απόηχο των αποθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Micron Technology.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των αεροπορικών εταιρειών. Η μετοχή της British Airways υποχώρησε κατά 1,16%. Η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα ανεβάσει τις προσαυξήσεις κατά 50% αυτό το μήνα, προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος του κόστους από τις τιμές-ρεκόρ των καυσίμων.