Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 20:55

Συμφωνία για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό αερίου

«Σε συνδυασμό με τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργείται ένας δακτύλιος φυσικού αερίου μέσω του οποίου συνδέονται οι χώρες της περιοχής της Κασπίας που παράγουν φυσικό αέριο, με τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας κατά την υπογραφή με τον Ιταλό υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Κλαούντιο Σκαγιόλα, του «Πρωτοκόλλου εκδήλωσης προθέσεων για την προώθηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/24/1064430.htm .

Αναφερόμενος σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η διαμετακόμιση του αερίου προς τον υποθαλάσσιο αγωγό, θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα φθάνει ως τη Νέα Μεσημβρία με το υπάρχων ελληνικό δίκτυο και από εκεί μέσω του αγωγού που θα έχει μήκος 212 χιλιόμετρα και διάμετρο 32 ίντσες, θα φθάνει στο Οτράντο. Το έργο θα κατασκευαστεί από την εταιρεία «Ποσειδών», στην οποία θα έχουν ίσα ποσοστά συμμετοχής οι ΔΕΠΑ και Edison, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου και ο γενικός διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας Σέρτζιο Νταρίμπα κατέθεσαν, όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγχρηματοδότηση κατά 50% της περιβαλλοντικής και οικονομικής μελέτης του έργου.

Ο κ. Σκαγιόλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καθίσταται κέντρο μεταφοράς ενέργειας, ευχήθηκε να επιταχυνθεί το τμήμα της αδειοδότησης για την υλοποίηση του έργου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα υπογραφής αυτής της συμφωνίας και υπογράμμισε το γεγονός ότι με τον αγωγό θα καλυφθεί ένα 10% των ιταλικών αναγκών, καθώς η γειτονική χώρα σκοπεύει να μηδενίσει σταδιακά την ενεργειακή της εξάρτηση από το πετρέλαιο.