Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 07:13

Πτωτικά κινείται το γιέν, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, στην Ασία, μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι, το κόστος των καυσίμων θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει.

«Η τιμή του πετρελαίου, ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε χθες, ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui. Οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, με τον δείκτη Nikkei 225, να χάνει ποσοστό 1,2%. Το γιέν, βρίσκεται 1,3% χαμηλότερα έναντι του ευρώ, από τις 7 Ιουνίου, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών.

«Το πετρέλαιο πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι, φοβίζει τον κόσμο και οδηγεί χαμηλότερα το γιέν», ανέφερε ο Richard Yetsenga, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την HSBC Holdings Plc στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Αυτά, δεν είναι καλά νέα για την Ιαπωνία».

Το γιέν υποχώρησε στα 132,57 έναντι του ευρώ στις 11:28' π.μ., στο Τόκυο, από 131,90 γιέν, που ήταν αργά στις 24 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη. Εναντι του δολαρίου, υποχώρησε στα 109,32 από 109,04. Η HSBC προβλέπει, ότι το γιέν θα κλείσει το έτος στα 137 έναντι του ευρώ. Η άνοδος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι του γιέν, βοήθησε στην ισχυροποίησή του έναντι του δολαρίου, στο 1,2126 από 1,2091 δολ., σύμφωνα με τον Yetsenga.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 60,47 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.