Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 08:04

Adelphia: Σχέδιο για καταβολή 9,7 δισ. δολ. στους πιστωτές της

ΠΟΣΟΝ 9,7 δισ. δολ. σε μετρητά, υπό το αναθεωρημένο σχέδιο της χρεοκοπίας, ενδέχεται να καταβάλλει στους πιστωτές της, η Adelphia Communications Corp., η οποία συμφώνησε να πουλήσει σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων στην Time Warner Inc. και στην Comcast Corp.

Επίσης, οι πιστωτές θα πάρουν και άγνωστο αριθμό μετοχών της Time Warner, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο χρεοκοπιών, χθες στη Ν. Υόρκη. Περίπου τα 2/3 των πιστωτών της Adelphia, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου, πριν αυτό να εξεταστεί από το δικαστήριο.

Το αναθεωρημένο σχέδιο, είναι το πρώτο που συνέταξε η Adelphia και αντικατοπτρίζει την προτεινόμενη πώληση στην Time Warner και στην Comcast και φέρει την Adelphia, την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυση, πριν από την καταδίκη του ιδρυτή της, John Rigas, για υπεξαίρεση χρημάτων της εταιρείας. Το προηγούμενο σχέδιο, που ανακοινώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, ζητούσε από την Adelphia να εξέλθει της πτώχευσης, αφήνοντας ανέπαφη τη δραστηριότητά της.

Η Adelphia, η οποία υπέγραψε συμφωνία αγοράς με την Time Warner και την Comcast στις 21 Απριλίου, θα επιδιώξει την έγκριση του δικαστηρίου, για να ψηφίσουν οι δανειστές υπέρ του σχεδίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κύριο σημείο του σχεδίου, είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ύψους 17,6 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Adelphia, κινήθηκαν πτωτικά μετά την αποκάλυψη στις 27 Μαρτίου του 2002 ότι έκρυψε 2,3 δισ. δολ. δανείων του Rigas, συμπεριλαμβανομένων και κεφαλαίων για την αγορά μετοχών.

Η υπόθεση πτώχευσης είναι: In re Adelphia Communications Corp., 02-41729, U.S. Bankruptcy Court, New York.