Με θετικό «μάτι», αλλά και αρκετές επιφυλάξεις, υποδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Με θετικό «μάτι», αλλά και αρκετές επιφυλάξεις, υποδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος νόμος αποτελεί τον κρισιμότατο παράγοντα, στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα, για ένα σταθερό και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών, με σκοπό την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και θέσεων εργασίας.
Όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, «είναι θετικό το γεγονός ότι στο νέο νόμο η μικρομεσαία επιχείρηση τίθεται στο επίκεντρο και αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας».
Τα σοβαρά εμπόδια - συνεχίζει - για την ανάπτυξη μπορεί να ποικίλουν και να επηρεάζουν δυσανάλογα τις μεγαλύτερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά συνοψίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες σε εσωτερικά, διοικητικά και οικονομικά.
Στην Ελλάδα, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, η επταετής οικονομική κρίση, το δημόσιο χρέος, τα φορολογικά συστήματα, η πολύπλοκη νομοθεσία, τα ρυθμιστικά εμπόδια, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία, την απασχόληση και το ποσοστό επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, στις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες επιβράδυνσης της ανάπτυξης τους, προσθέτει.
Όσον αφορά το εμπόριο, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ως κύρια δραστηριότητα στους έξι άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, η ΕΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας και του πρωτογενούς τομέα, «γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθεί και το ελληνικό εμπόριο».
Άλλωστε - συνεχίζει - τα κέρδη του εμπορίου έρχονται από την αγορά των προϊόντων και όχι από την πώληση. «Όπως είναι επίσης σημαντικό ότι κατά προτεραιότητα ο νόμος ενισχύει την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπου, διαμέσου αυτής, μπορεί να διευκολυνθεί η προσαρμογή των ελληνικών ΜμΕ στη νέα ψηφιακή οικονομία και στις σύγχρονες απαιτήσεις που δημιουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο» σπεύδει να διευκρινίσει.
Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει ότι ο καλύτερος αναπτυξιακός νόμος είναι αυτός που απλουστεύει το επιχειρηματικό περιβάλλον, που μειώνει το διοικητικό φόρτο, που απλοποιεί τις φορολογικές διαδικασίες, που δίνει πρόσβαση στη χρηματοδότηση και που απλά μας αφήνει να δουλέψουμε για να αναπτυχθούμε.
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εστιάζει ή μάλλον δελεάζει με φοροελαφρύνσεις και ορθώς πλησιάζει με τα νέα όρια τα μεγέθη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε και εκφράζει την ευχή «ο νέος αναπτυξιακός νόμος να μην έχει την τύχη των προηγούμενων και ιδιαίτερα του 2011, όπου από τα 1276 έργα υλοποιήθηκαν 50, με χρόνο αναμονής 29 μήνες και χρόνο αποπληρωμής άγνωστο».
Καταλήγοντας ωστόσο, εφιστά την προσοχή, τονίζοντας ότι «ο νέος επενδυτικός νόμος δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του επενδυτικό σοκ, γιατί δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά μπορεί να διαμορφώσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενθαρρύνει με κίνητρα».