Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 09:25

International Paper: Προς πώληση του 50,5% στην Carter Holt

ΜΕΡΙΔΙΟ ελέγχου, αξίας 1,3 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (900 εκατ. δολ. ΗΠΑ), στη δασοκομική εταιρεία της Ν. Ζηλανδίας, Carter Holt Harvey Ltd., θέτοντας τέλος σε μία επένδυση 14 ετών, καθώς επιδιώκει υψηλότερες αποδόσεις, σε αγορές όπως στην Κίνα, ενδέχεται να πουλήσει η μεγαλύτερη παραγωγός χάρτου της Β. Αμερικής, International Paper Co.

Η International Paper, ψάχνει και για εναλλακτικές λύσεις για την πώληση μεριδίου 50,5% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκτελεστικού της διευθυντή, John Faraci. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Στάμφορντ του Κονέντικατ των ΗΠΑ, δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των δυνητικών αγοραστών. Οι μετοχές της Carter Holt, σημείωσαν άνοδο 12%, τη μεγαλύτερη μέσα σε μια μέρα και σε χρονικό διάστημα έξι ετών, καθώς εικάζετο, ότι η πώληση, θα ωθήσει στην εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας.

Οι μετοχές της αμερικανικής International Paper, υποχώρησαν φέτος σε ποσοστό 23%, αναγκάζοντας τον Faraci, να δεχθεί να πουλήσει χαρτί και εγκαταστάσεις υλοτομίας για να πληρώσει το χρέος της εταιρείας και να αυξήσει τις αποδόσεις. Οι μετοχές της Carter Holt είχαν απόδοση 12%, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων την τελευταία τετραετία, υστερώντας της απόδοσης 66% του δείκτη NZSX 50.

«Η International Paper, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα κεφάλαιά της, αλλού», ανέφερε ο Reg Montgomery, ο οποίος κατέχει μετοχές της Carter Holt, στο χαρτοφυλάκιό του, ύψους 175 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας, με την BNZ Investment Management, στο Ουέλινγκτον. Η αμερικανική εταιρεία, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχει ήδη δεχθεί προτάσεις για το μερίδιό της.

Η Rayonier Inc., η Weyerhaeuser Co., η China International Trust & Investment Corp., η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Harvard University, Hancock Timber Resource Group, καθώς και η Ontario Teachers Pension Plan, βρίσκονται μεταξύ των εταιρειών που κατείχαν δάση και εγκαταστάσεις επεξεργασίας ξύλου στη Ν. Ζηλανδία.

Σημειώνεται, ότι, η εταιρεία πουλά το 1/3 των δασών της στη Ν. Ζηλανδία, καθώς περιορίζει την εξάρτησή της από λιγότερες κερδοφόρες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές πούλπας ξύλου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η πώληση ενδέχεται να αποφέρει από 400 έως 500 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας στην International Paper.