Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 09:27

Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ τα προβλήματα στην αγορά από την παράταση της απεργίας της ΟΤΟΕ μέχρι την Πέμπτη ημέρα ψήφισης της τροπολογίας για το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα προβλήματα ρευστότητας όμως γίνονται μεγαλύτερα, καθώς απεργία μέχρι αύριο κήρυξαν και οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια των κτηρίων και των χρηματαποστολών, οι οποίοι εφοδιάζουν τα εκτός τραπεζών (μεμονωμένα) ΑΤΜ με χρήματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα και για το λόγο αυτό ζητούν :

-παράταση για ένα 15θήμερο των ημερομηνιών καταβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εκείνων που προκύπτουν από την άμεση και έμμεση φορολόγηση των εργασιών τους οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου.

- να ληφθεί μέριμνα για τη μη ύπαρξη επιπτώσεων στην καθυστέρηση πληρωμής του ΦΠΑ αλλά και των δόσεων των διαφόρων ρυθμίσεων φορολογίας που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανείων προς τις Τράπεζες ζητείται να μην υπάρξουν κυρώσεις, καθώς αποδίδονται στην απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ, η ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις. Τα μεγάλα καταστήματα βλέπουν μάλλον θετικά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ΓΣΕΒΕΕ προχωρά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.