Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 09:53

ΕΚΤ: Δεν απαιτείται αλλαγή της πολιτικής των επιτοκίων, λέει ο Y. Mersch

ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής της βασικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο θέμα των επιτοκίων δανεισμού, μετά την επίδραση, των τιμών του πετρελαίου, που ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, στην οικονομία, η οποία αντικατοπτρίζει την επίδραση του αδύναμου ευρώ στις εξαγωγές, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Yves Mersch, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.

«Τα επιτόκια είναι τα κατάλληλα και για το εγγύς μέλλον και δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο που θα αποκλίνει από αυτά», είπε ο Mersch, 55 ετών, σε συνέντευξη, που παραχώρησε χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας. Οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και η υποχώρηση του ευρώ 10% έναντι του δολαρίου φέτος, αμοιβαία αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες».

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκαν στα 60 δολ. το βαρέλι την εβδομάδα που πέρασε, στη Ν. Υόρκη, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και απειλώντας με άνοδο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ, έχει διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, για περισσότερο από δύο χρόνια και αυτόν τον μήνα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των 12 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ, στο 1,4%, με την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο θα κοστίζει 50,60 δολ. το βαρέλι.

Επίσης, η τράπεζα, είπε στις προβλέψεις της, ότι περιμένει το ευρώ να φθάσει στο 1,29 ένατι του δολαρίου, επίπεδο στο οποίο έχει να φθάσει από τον Μάϊο, τον μήνα κατά τον οποίο οι Γάλλοι απέρριψαν κατά το δημοψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ενα ευρώ, αγοράστηκε στο 1,2133 δολ., σήμερα στις 7:48' π.μ., στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα.

«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, ήδη οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υψηλότερα απ' ό,τι ήταν πριν από δύο εβδομάδες», είπε ο Mersch, συμπληρώνοντας: «Επίσης έχουμε μια συναλλαγματική ισοτιμία υψηλότερη από τη σημερινή. Δεν υπάρχει, προς στιγμήν τουλάχιστον, ανάγκη αναθεώρησης του σεναρίου μας, το οποίο προβλέπει άνοδο προς τα τέλη του έτους».

Ο Μersch, βρίσκεται στη Βασιλεία, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης της Bank for International Settlements, η οποία ελέγχεται από το 55% των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου. Η ετήσια έκθεση της τράπεζας, θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα το μεσημέρι – τοπική ώρα – στην Ελβετία.