Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 10:12

«Βρόχος» για τις ευρωαγορές οι υψηλές τιμές πετρελαίου

AΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αρνητικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ (έφθασε τα 60,47 δολάρια) http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/27/1065020.htm καθώς και η υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή.

Οι ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο -εκπρόσωποι 55 ανεπτυγμένων βιομηχανικά και αναπτυσσομένων χωρών και μέλη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS)- εξέφρασαν ανησυχίες μήπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δούμε τις τιμές του αργού να υπερβαίνουν τα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι... μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για την παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας σε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, οδηγώντας στην αρνητική πλευρά μιας κυκλικής οικονομικής φάσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ναμπίλ Αλ-Μαναέ, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας του Κουβέιτ.

Ωστόσο, το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού δεν φαίνεται να ανησυχεί τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως υποστηρίζουν http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/27/1065039.htm , προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι αρνητικές συνέπειες από τις υψηλές τιμές πετρελαίου στην οικονομική ανάπτυξη αντισταθμίζονται από την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η Φέντεραλ Ριζέρβ οδεύει προς νέα αύξηση των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/27/1064851.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 5.058 μονάδες (-0,4%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.171,9 μονάδες (-0,7%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.535,6 μονάδες (-0,6%).

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/27/1065033.htm .

Πιέσεις ασκούνται στον κλάδο των αερομεταφορών εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών πετρελαίου. Η μετοχή της British Airways καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1%.

Πτώση σημειώνουν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη γαλλική PSA Peugeot Citroen να υποχωρεί κατά 1,63%. Η JP Morgan Chase αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγησή της για τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης σε “ underweight” από “neutral”.