Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 10:38

Ινδία: Στο 7%-8% η οικονομική ανάπτυξη μέσα σε μία διετία

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 7% έως 8%, τις δύο χρήσεις που λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2007, προβλέπεται να αναπτυχθεί η οικονομία της Ινδίας, κάτω από τον στόχο της περιόδου πέντε ετών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Manmohan Singh.

«Η κυβέρνησή μας, έχει θέσει στόχο ανάπτυξης μεταξύ 7-8% και αυτό θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε στα δύο τελευταία χρόνια του δέκατου κατά σειρά πενταετούς προγράμματος», ανέφερε ο Singh, μιλώντας σήμερα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Ν. Δελχί. «Ο στόχος ανάπτυξης του δέκατου σχεδίου ορίστηκε στο 8,1% και μεσοπρόθεσμα η εκτίμησή μας δείχνει, ότι μέχρι τώρα η επίδοση της οικονομίας ήταν χαμηλότερη από αυτόν, στο 6,5% κατά μέσον όρο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Ινδία, είχε στόχο οικονομικής ανάπτυξης κατά μέσον όρο ετησίως στο 8% κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, που λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2007. Ωστόσο, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη του στόχου και διαμορφώθηκε στο 6,9% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2005.

Ο πληθωρισμός τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής επενδύσεων της χώρας και εντός του πενταετούς σχεδίου.

Στα μέσα του 2004, ο πληθωρισμός αποτελούσε ανησυχία, αλλά τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, διεθνώς, προκαλούν κάποια αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να είναι ενάντια στην οικονομική ανάπτυξη.

Το 2003, η Ινδία είχε τις καλύτερες βροχοπτώσεις από τον μουσώνα σε πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,5% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του περασμένου έτους και τον υψηλότερο ρυθμό από το 1989. Οι βροχές πέρυσι, ήταν 13% λιγότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι αγρότες της Ινδίας, αποτελούν το 1/4 της οικονομίας της χώρας και αποτελούν το 60% του 1,1 δισ. κατοίκων της. Οι ίδιοι, βασίζονται στις βροχές του μουσώνα την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, καθώς μόνο το 33% της καλλιεργήσιμης γης, αρδεύεται.