Προτεραιότητα στην παραγωγή με μεταστροφή της οικονομίας, έμφαση στην καινοτομία με στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι οι τρεις άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Προτεραιότητα στην παραγωγή με μεταστροφή της οικονομίας, έμφαση στην καινοτομία με στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι οι τρεις άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Μάλιστα επεσήμανε ότι γι’ αυτό το λόγο «ο νόμος έχει όρια προς τα πάνω», δηλαδή στηρίζει σχέδια έως 5 εκατ. ευρώ, ανεβαίνει υπό όρους σε σχέδια έως 10 εκατ. ευρώ και φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ στους μεγάλους ομίλους.
Αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές ο υπουργός επεσήμανε ότι στο καθεστώς αυτό εντάσσονταν στον παλαιό νόμο το 5%, ενώ στον νέο νόμο είναι 45%, την στιγμή που στην Ε.Ε. είναι 54%.
Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η πληροφορική μαζί με την αγροτοδιατροφή είναι οι δύο κλάδοι που παίρνουν τις μέγιστες ενισχύσεις, τα λεγόμενα «100άρια», όπως είπε. Υπογράμμισε ότι στον αναπτυξιακό θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, αλλά θα πρέπει να τα αναβαθμίσουν κατά την διαδικασία αυτή σε Γ' κατηγορίας «που διασφαλίζουν ότι μπορούν να ελεγχθούν εύκολα και με πιο αξιόπιστο τρόπο». Δεσμεύθηκε ακόμη ότι οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν εντός τριμήνου, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξαίρεση για τα ναυπηγεία ώστε να ενταχθούν στον αναπτυξιακό,
Εξηγώντας την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου ο κ. Σταθάκης είπε πως «είναι αλήθεια ότι ο αναπτυξιακός νόμος πήρε χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος του ασχολείται με προβλήματα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων που κληθήκαμε να λύσουμε, ενώ, επειδή έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, ενεπλάκη και στην πρώτη αξιολόγηση».
Με τον αναπτυξιακό, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, «αντιστρέφονται πολλά από τα αποτελέσματα των προηγούμενων νόμων, που ακολουθούσαν τις τάσεις εκείνης της εποχής για τουρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κρατική αρωγή θέλουμε να επηρεάσει τις δραστηριότητες που δεν ακολουθούν αυτόν τον αυτοματισμό και πραγματικά χρειάζονται στήριξη. Προφανώς εξαιρεί διάφορες κατηγορίες, δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα που απορρόφησαν πολλούς πόρους από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς».
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε τι θα γίνει με όσους είναι ενταγμένοι στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους. «Τους παραλάβαμε σε λίγο χαοτική κατάσταση. Ήταν 6.300 αναπτυξιακά σχέδια. Είχαν παγώσει οι πόροι από την Κομισιόν και δεν μπορούσαν να δοθούν τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό που κάναμε είναι να ξεπαγώσουμε τα χρήματα και να βάλουμε σε μία τάξη τις εκκρεμείς υποθέσεις», υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι ετέθη ένα χρονοδιάγραμμα έως 31 Δεκεμβρίου να έχει καλύψει το 50% της επένδυσης, αλλιώς θα απεντάσσεται.
Ακόμη για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των σχεδίων, όπου χρειαζόταν έως και δύο χρόνια, προσλαμβάνονται 200 εξωτερικοί συνεργάτες. «Φιλοδοξούμε να τελειώσουν τη δουλειά τους εντός τριών μηνών», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Απαντώντας στην κριτική ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από ένα μόνο άτομο, ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «το δεύτερο επίπεδο ελέγχου μετά τον αξιολογητή είναι η τριμελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας που θα κάνει την εισήγηση για την οριστική απόφαση».
Για την ολοκλήρωση των παλαιών αναπτυξιακών δίνονται 2,5 δισ. σε βάθος επταετίας. «Αυτό δημιουργεί προβλήματα, αλλά δημιουργεί και ένα ασφαλές έδαφος καθώς τα χρήματα αυτά μπορούν να προεξοφληθούν και να δημιουργήσουν σταθερή ροή ρευστότητας», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «το αναθέσαμε από τον Μάρτιο στο ΚΕΠΕ και το έχουμε παραλάβει. Θα συνεχίσουμε την διαβούλευση πριν καταλήξουμε. Στο δίλημμα τι ανάπτυξη θέλουμε απαντήσαμε. Δεν θέλουμε ανάπτυξη με ειδικές οικονομικές ζώνες, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά βασιζόμενη στην υψηλή προστιθέμενη αξία, με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. Έχουμε ήδη επιλέξει 8 κλάδους της οικονομίας που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει η στρατηγική επιλογή τι ανάπτυξη θέλουμε: δίκαιη και συμβατή με τα δεδομένα της αναδιανομής, θα εδράζεται στο κοινωνικό κράτος, σταθερότητα και αύξηση των μισθών και μοίρασμα του νέου πλούτου που θα δημιουργηθεί».
naftemporiki.gr