Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 12:24

Σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη ημέρα η τιμή του αργού

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, πλησιάζοντας τα 61 δολ. το βαρέλι, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, η εμφάνιση μιας εθνικιστικής κυβέρνησης στο Ιράν, ενδέχεται να απειλήσει την παραγωγή από την χώρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, μέλους του ΟΠΕΚ.

Ο Mahmoud Ahmadinejad, ο οποίος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Ιράν, δίνει στους υποστηρικτές της ισλαμικής επανάστασης πλήρη εξουσία στους κρατικούς οργανισμούς. Χθες, ο Αhmadinejad, είπε, ότι θα προτιμούσε οι εταιρείες της χώρας να παράγουν τα αποθέματα της χώρας, τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο ίδιος επίσης σχεδιάζει την εφαρμογή πυρηνικού προγράμματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας, κάτι, το οποίο ενδέχεται να εντείνει τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Εάν δεν διαχειριστεί σωστά τις πετρελαιοπηγές και δώσει προτεραιότητα στην εθνική εταιρεία πετρελαίου, έναντι της Shell, για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν, που αυξήθηκε, να πρέπει να μειωθεί», ανέφερε η Deborah White, οικονομική αναλύτρια της Societe Generale SA, στο Παρίσι, αναφερόμενη στον όμιλο Royal Dutch/Shell Group, συμπληρώνοντας: «Η νευρικότητα των εταιρειών διΰλισης, που οδήγησε την αγορά σε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε, επιδεινώνεται από το γεγονός της αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στο Ιράν».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε 80 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 60,64 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του, το 1983, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο ήταν 61% υψηλότερα, στις 9:45' π.μ., ώρα Λονδίνο και φέτος έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 67%. Κατά μέσον όρο η τιμή του, ήταν χαμηλότερη από τα 19 δολ., τη χρονική περίοδο 1995-1999.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Αυγούστου σηεμίωσε άνοδο 85 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 59,21 δολ. το βαρέλι και στην υψηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης συμβολαίου που μόλις προσφέρθηκε από το 1988, στο London International Petroleum Exchange.

Ο ΟΠΕΚ, αντλεί όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί, προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματα και να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών αγωνίζονται να παράγουν αρκετές ποσότητες για τις μετακινήσεις, καθώς και για πετρέλαιο θέρμανσης, πριν από το τέταρτο τρίμηνο, περίοδος κατά την οποία, αυξάνεται η διεθνής ζήτηση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News