Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 13:06

Φιλιππίνες: Αύξηση 10% του ελλείμματος των κρατικών εταιρειών

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 10%, σημείωσαν τα συνδυασμένα ελλείμματα των κρατικών εταιρειών στις Φιλιππίνες, το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στη Μανίλα.

Το λεγόμενο ενοποιημένο έλλειμμα του κρατικού τομέα, αυξήθηκε στα 56,4 δισ. πέσος (1 δισ. δολ. ΗΠΑ) από 51,3 δισ. πέσος, πριν από ένα χρόνο, αντικατοπτρίζοντας τον περιορισμό των οικονομικών της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα, το πρώτο τρίμηνο, ήταν χαμηλότερο από την κυβερνητική πρόβλεψη για έλλειμμα 70 δισ. πέσο, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα στο σύνολο του έτους θα ανέλθει σε 203,9 δισ. πέσος, χαμηλότερο του ελλείμματος του 2004, που ήταν 236 δισ. πέσος.

Η πρόεδρος της χώρας, Gloria Arroyo, θέλει να περιορίσει το όριο των συνδυασμένων ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, από 5% που ήταν πέρυσι, προκειμένου να μειώσει τον κρατικό δανεισμό. Το κρατικό έλλειμμα διευρύνθηκε 12%, φθάνοντας τα 3,87 τρισ. πέσος τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, σε σύγκριση με την προηγούμενη από αυτή, αυξάνοντας τους τόκους. Το κράτος θα δαπανήσει φέτος το 1/3 του προϋπολογισμού του για να πληρώσει τους τόκους για το χρέος του.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το κρατικό έλλειμμα αυξήθηκε 12%, φθάνοντας στα 63,5 δισ. πέσος, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.