Τον θαυμασμό του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδας, μεταξύ των οποίων η «Guardian» και η «SZ».
Τον θαυμασμό του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδας, μεταξύ των οποίων η «Guardian» και η «SZ».
«Θαυμάζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους» δηλώνει ενδεικτικά και εμφανίζεται βέβαιος, ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την Ευρωζώνη στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το Brexit δεν θα φέρει το χάος
Όσον αφορά το ζήτημα του Brexit, ο πρόεδρος του Eurogroup καλεί τη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. και διατυπώνει την επιθυμία του για «μία ισχυρότερη Βρετανία εντός της Ε.Ε.».
Ο ίδιος πάντως, παραδέχεται, ότι δεν έχει καταρτιστεί ένα «μεγάλο πλάνο» για την επόμενη ημέρα ενός πιθανού Brexit και ότι προς το παρόν υπάρχουν πολλές ιδέες, οι οποίες βρίσκονται υπό συζήτηση.
«Το Brexit θα έχει αρνητικές συνέπειες και στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά φυσικά, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να καταρρεύσει εξαιτίας αυτού» υπερτονίζει και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «δεν θεωρώ ότι θα επέλθει χάος και πανικός».
Κριτική σε Γιούνκερ
Συγχρόνως, ασκεί κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταλογίζοντάς του «επιλεκτική στάση» στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τον καλεί μάλιστα, να σταματήσει να «κάνει τα στραβά μάτια» στο έλλειμμα της Γαλλίας και θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της Κομισιόν.
«Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της. Εμείς τα κράτη - μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή, ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
«Εάν ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Γαλλία, τότε αυτό καταστρέφει πραγματικά την αξιοπιστία της Κομισιόν ως προστάτη του Συμφώνου και αυτό με ανησυχεί» δηλώνει, στο ίδιο αυστηρό ύφος.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «συνεχή πολιτικοποίηση των δημοσιονομικών αποφάσεων» και θέτει στο στόχαστρο της κριτικής του και την υπόθεση της Ισπανίας, η οποία εξαιρέθηκε από την υποχρέωση λήψης περαιτέρω μέτρων για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
«Οι κανόνες του Συμφώνου πρέπει να τηρούνται, ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους - μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές» καταλήγει ο Ντέισελμπλουμ.
naftemporiki.gr