Ήπια κέρδη εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψήφιση των εναπομεινάντων «ουρών» της αξιολόγησης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Ήπια κέρδη εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψήφιση των εναπομεινάντων «ουρών» της αξιολόγησης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,62% στις 643,14 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,76% στις 177,41 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 4,20 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και 14 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,25% στις 41,31 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,84%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,54%, η Alpha Bank κατά 1,28% και η Eurobank κατά 1,04%.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα εμφανίζει κέρδη άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,5% ενισχύονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Viohalco. Άνοδο της τάξης του 1% σημειώνουν και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Aegean.
Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.
Παράλληλα, τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELΑ) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, στα 68,1 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Συγχρόνως, για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα. «Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν είχαμε κάποια απόφαση» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.
naftemporiki.gr