Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 14:51

Μνημόνιο Συνεργασίας ΤΕΕ - ΓΣΕΕ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιάννη Αλαβάνο, και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Χρήστο Πολυζωγόπουλο, .

Όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος, «σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διέρχεται ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας, προσβλέπουμε στο θεσμικό ρόλο των δυο φορέων, ώστε από κοινού να διαμορφωθούν συγκροτημένες απόψεις και τεκμηριωμένες προτάσεις-παρεμβάσεις για μια σειρά μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως της εκπαίδευσης-κατάρτισης, της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, το περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.».

Ήδη, όπως επεσήμανε, «έχει εδώ και καιρό θεμελιωθεί μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών».

Από την πλευρά του ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι με το μνημόνιο «οριοθετείται μια στοχευμένη συνεργασία, καθώς ΓΣΕΕ και ΤΕΕ βρίσκονται στην "ίδια πλευρά του λόφου", με κοινές θέσεις και κοινές απόψεις για μια σειρά θέματα μείζονος σημασίας για τον κόσμο των εργαζομένων».

Μέσα από τη συστηματική πλέον συνεργασία, πρόσθεσε, «θα θέσουμε και νέα θέματα που, παρά τη συγκυρία της «πολλής σκόνης» που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, θα πρέπει να μας απασχολήσουν, αρνούμενοι να προσχωρήσουμε στην εύκολη κριτική και δυσφήμιση της μισθωτής εργασίας, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε αποδεχτεί να δημιουργηθούν κοινωνικά συντρίμια».

Tο πλήρες κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας έχει ως εξής:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Σ.Ε.Ε. - Τ.Ε.Ε.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ευρύ πεδίο θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος προχωρούν στην υπογραφή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, με σκοπό την εμπέδωση της συνεργασίας τους σε συγκεκριμένους τομείς δράσης.

Τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία είναι:

Η εκπαίδευση - κατάρτιση

Το ΤΕΕ με την τεχνογνωσία που διαθέτει μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην παραγωγή εξειδικευμένου τεχνικού δυναμικού (εργοδηγοί - τεχνίτες) με εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των προσόντων τους. Η εκπαίδευση και διαπίστευση του τεχνικού δυναμικού θα έχει θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του παρεχομένου έργου αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων και των έργων.

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Αποτελεί τομέα για τον οποίο τόσο η ΓΣΕΕ όσο και το ΤΕΕ έχουν άμεσο ενδιαφέρον, και μπορεί να αποτελέσει πεδίο κοινής δράσης σε θεσμικό, κανονιστικό και πρακτικό επίπεδο, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Η βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών στην Υ&Α της Εργασίας, η εκπαίδευση και η έρευνα για την ασφάλεια της εργασίας, αποτελούν στοιχεία κοινού ενδιαφέροντος.

Το Περιβάλλον

Το περιβάλλον, ως στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία συνδυάζει την κοινωνική και οικονομική διάσταση με την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση των φυσικών πόρων, αποτελεί πεδίο κοινής δράσης και συνεργασίας. Αυτή μπορεί να εκφράζεται με διαβήματα με κοινές θέσεις προς την Πολιτεία, με διαβούλευση με κοινωνικές ομάδες, με παρεμβάσεις και κοινές πρωτοβουλίες. Η προώθηση της απασχόλησης στον τομέα του περιβάλλοντος με διπλό όφελος κοινωνικό και περιβαλλοντικό είναι σημείο κοινού ενδιαφέροντος.

ΤΕΕ- Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Το ΤΕΕ κα η ΓΣΕΕ στο επόμενο διάστημα θα εξετάσουν την δυνατότητα θεσμοθετημένης συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οι ΜΜΕ αποτελούν ένα τομέα στον οποίο και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες. Αυτές αφορούν στην προώθηση προτάσεων προς την Πολιτεία και άπτονται των συνθηκών απασχόλησης, εργασίας και παραγωγής σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

¶λλα θέματα

Η εξασφάλιση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αλλά και τα εργασιακά ζητήματα των Μηχανικών είναι θέματα για τα οποία τόσο η ΓΣΕΕ όσο και το ΤΕΕ επιθυμούν να συνεργασθούν και να αναπτύξουν κοινές δράσεις.

Επιτροπή παρακολούθησης

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της συνεργασίας συγκροτείται Επιτροπή παρακολούθησης στην οποία την ΓΣΕΕ θα εκπροσωπεί η Δρ Χριστίνα Θεοχάρη και το ΤΕΕ η ¶ννη Ποντικάκου, Τμηματάρχης του Τμήματος Επαγγελματικής Ανάπτυξης του ΤΕΕ.

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005

Για την ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Πολυζωγόπουλος

Για το ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Αλαβάνος