Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 15:07

Ολική αποδέσμευση επιδοτήσεων, πλην σπόρων σποράς

Την ολική αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων για όλα τα προϊόντα, με εξαίρεση τους σπόρους σποράς, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου. Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ποσοστό παρακρατήματος μέχρι 10% ανάλογα με κάθε προϊόν, το οποίο θα δίνεται για την τήρηση ποιοτικών δεδομένων στην παραγωγή.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

- Ολική αποδέσμευση (100%)

- Παρακράτημα υπέρ Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων 2% και ποσοστό υπέρ δακοκτονίας 3%

- Ποιοτικό παρακράτημα άρθρου 69 Καν.1782/03 4%. Η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της παραγωγής της τετραετίας 1999-2003.

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ολική αποδέσμευση (100%)

Ποιοτικό παρακράτημα 10%. Η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας.

ΒΟΟΕΙΔΗ

- Ολική αποδέσμευση (100%)

- Ποιοτικό παρακράτημα 10%. Η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ

- Ολική αποδέσμευση (100%)

- Ποιοτικό παρακράτημα 5%. Η επιδότηση θα προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας.

ΚΑΠΝΟΣ

- Ολική αποδέσμευση (100%). Εξαιρείται η παραγωγή βαμβακιού για την οποία υπάρχει ξεχωριστός κανονισμός και ο οποίος προβλέπει μερική σύνδεση κατά 35%.

- Ποιοτικό παρακράτημα 2%

ΣΠΟΡΟΙ ΣΠΟΡΑΣ

- Ολική σύνδεση με την παραγωγή (αποδέσμευση 0%)

Οσον αφορά το ποσοστό του εθνικού αποθέματος αυτό θα προσδιοριστεί αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτημάτων αναθεώρησης εκ μέρους των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης και πάντως πριν την οριστικοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός του 2005.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την απόφασή της η κυβέρνηση:

- Απορρίπτει το σενάριο της μερικής σύνδεσης, για ορισμένες καλλιέργειες γιατί λόγω του χαμηλού ορίου που τέθηκε στους ισχύοντες από το 2003 κοινοτικούς κανονισμούς, το ποσό που θα εδίδετο δεν ήταν δελεαστικό και θα χάνονταν, λόγω μη χρήσης, οικονομικοί πόροι για τους παραγωγούς και τη χώρα. Αντίθετα το παρακράτημα για ποιοτικούς λόγους μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του.

- Αποφασίζει να υιοθετήσει την επιλογή των ολικών αποδεσμεύσεων των κοινοτικών ενισχύσεων στο ελαιόλαδο, αροτραίες καλλιέργειες, καπνό, βοοειδή, αιγοπρόβατα, δεδομένων των ειδικών πλεονεκτημάτων της πλήρους αποδέσμευσης όπως ότι:

- Διασφαλίζει ένα εγγυημένο σταθερό εισόδημα για τα επόμενα χρόνια στους αγρότες,

- Αυξάνει τη δυνατότητα των αγροτών να επιλέγουν κατά την κρίση τους τις παραγωγικές τους διαδικασίες και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

- Αυξάνει και διευκολύνει τις προοπτικές ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών με στόχο την ποιότητα των προϊόντων, την ασφάλεια των τροφίμων και την αειφόρο γεωργία.

- Διασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων νέων αγροτών, προγραμμάτων βελτίωσης ποιότητας - εμπορίας - προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης μειονεκτικών ζωνών.

- Προσανατολίζει και προσαρμόζει την παραγωγή στις απαιτήσεις της αγοράς, ενισχύοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των παραγωγών.

- Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μείωσης των ενισχύσεων σε σχέση με τις συμφωνίες στον ΠΟΕ, αφού η καταβολή τους δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και συνεπώς οι ενισχύσεις αυτές εξαιρούνται των δραστικών περικοπών.

- Η μέγιστη αποδέσμευση αυξάνει και τα ποσά του εθνικού αποθέματος μέσω του οποίου ενισχύονται δράσεις νέων αγροτών κλπ.

- Τέλος μειώνει το κόστος διαχείρισης και ελέγχων και ταυτόχρονα απλοποιεί το πλαίσιο καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού η ταυτόχρονη ισχύς δύο παράλληλων καθεστώτων αποσυνδεδεμένου και συνδεδεμένου μέρους των ενισχύσεων θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος διαχείρισης και πληρωμής λαμβανομένων υπόψη και των προβλημάτων των Μητρώων.

Αποφάσεις προς την ίδια κατεύθυνση έχουν ληφθεί και απ' τις άλλες χώρες της Ε.Ε.