Σταθεροποίηση των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (EY).
Σταθεροποίηση των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (EY), υπό τον τίτλο «Επιστροφή στην πραγματικότητα: Διεθνείς τάσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις 2015».
Η εξέλιξη αυτή, εξηγείται σχετικώς, ακολουθεί μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων, κατά την οποία ολοκληρώθηκαν 8.381 συμφωνίες, συνολικής αξίας 148 δισ. δολαρίων - το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 2015, η χρηματοδότηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση σχεδόν κατά 55%, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 10%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση των επενδυτών να επιδιώκουν λιγότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες σε εδραιωμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένη φάση του κύκλου συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Το 80% των συναλλαγών και των επενδυμένων κεφαλαίων σε όρους δολαρίων, κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στο στάδιο που παράγουν έσοδα, ενώ το 58% των κεφαλαίων, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τελική φάση χρηματοδότησης. Η πιο έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά 12% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι ανησυχίες για τις συνθήκες των δημόσιων αγορών, τις αποτιμήσεις, το βαθμό αξιοποίησης των επενδυμένων κεφαλαίων και την υπερ-χρηματοδότηση, έβαλαν φρένο στους επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι οι εδραιωμένες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 58% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2015, τις περισσότερες επενδυτικές συμφωνίες εξασφάλισαν εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της πρώιμης χρηματοδότησης, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού αριθμού των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την τάση των Venture Capitals να προκρίνουν ένα μεγαλύτερο αριθμό μικρής αξίας συμφωνιών σε νεότερες εταιρείες start-up με χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα του βαρόμετρου, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Με δεδομένη τη στενότητα πόρων χρηματοδότησης στην Ελλάδα, η σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις (Venture Capital), είναι προφανής. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε και στη χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, μια έξαρση στη δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες, ιδιαίτερα στο χώρο της τεχνολογίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές, για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, χρειάζονται άμεση χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και εφόσον σταθεροποιηθεί το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η διεθνής κινητικότητα του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις».