Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 08:36

Αργεντινή: Προς έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για δάνειο

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, θα αρχίσει τον επόμενο μήνα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Αργεντινή, για τη συμφωνία νέου δανείου, ένα χρόνο μετά από την ματαίωση, δανειοδοτικού προγράμματος, ύψους 13,3 δισ. δολαρίων.

Η Αργεντινή, που χρωστά περίπου 11,7 δισ. δολ. στο ΔΝΤ και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου, μετά τη Βραζιλία και την Τουρκία, ζήτησε επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μία νέα συμφωνία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ταμείου, Rodrigo de Rato, σε σημερινή του δήλωση.

Η χώρα, έχει ανάγκη από μία νέα συμφωνία δανείου, προκειμένου να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα αποθέματά της και να διευρύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η οικονομία της Αργεντινής, αναπτύχθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του 8%, κάθε ένα, από τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τη συρρίκνωσή της σε ποσοστό 11% το 2002.

«Μία συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι κάτι που χρειάζεται η Αργεντινή, ωστόσο δεν είναι τόσο το θέμα της χρηματοδότησης, επειδή με τα σημερινά επίπεδα, μάλλον θα καλύψει όλες της τις πληρωμές, αλλά είναι θέμα κύρους της, προς τους ξένους επενδυτές», ανέφερε ο Gustavo Rizzi, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 1,5 δισ. πέσος (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές με την Banca Nazionale del Lavoro, στο Μπουένος Αϊρες, συμπληρώνοντας: «Δίνει στη χώρα μια σφραγίδα έγκρισης».

Πέρυσι, το ΔΝΤ, ανέβαλε τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αργεντινή τον Σεπτέμβριο του 2003, για δάνειο ύψους 13,3 δισ. δολ., καθώς περίμενε από τη χώρα να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του ελλείμματος των περίπου 104 δισ. δολ. Τον Φεβρουάριο, το 76% των κατόχων ομολόγων, συμφώνησε, στην προσφορά της χώρας για την ανταλλαγή χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις, για μία νέα δανειοδότηση θα αρχίσουν μετά της σύσκεψη του Rato με τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το αίτημα, ακολουθεί την ολοκλήρωση του ελέγχου του ΔΝΤ στην οικονομία της Αργεντινής.