Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 09:01

Petronas: Υψηλότερα καθαρά κέρδη το β' εξάμηνο

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ κατά 28%, καθαρά κέρδη, εμφάνισε το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της Μαλαισίας, Petroliam Nasional Bhd., αποτέλεσμα των υψηλοτέρων τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής της.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν στα 18,8 δισ. ρίνγκιτ (4,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 14,7 δισ. ρίνγκιτ, πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 37%, φθάνοντας στα 73,6 δισ. ρίνγκιτ.

«Η χρονιά απεδείχθη καλή, για τις ολοκληρωμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε ο εκτελεστικός της διευθυντής, Hassan Marican, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, στην έδρα της εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Η διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, την οποία οδήγησαν Κίνα και ΗΠΑ, συνέβαλε, στην αύξηση της πίεσης της ζήτησης πετρελαίου».

Η Petroliam Nasional, γνωστή ως Petronas και οι μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της, ευνοούνται από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 55% πέρυσι, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου, σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση από την αντίστοιχη των προμηθειών.

Η παραγωγή πετρελαίου και αερίου αυξήθηκε, μετά την εξερεύνηση της εταιρείας σε χώρες, όπως το Σουδάν, η Ανγκόλα, το Μιανμάρ και το Τσάντ, που ώθησαν ανοδικά την στάσιμη παραγωγή της Μαλαισίας.

Στις 13 Ιουνίου, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, για την εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου στο Ιράκ και θα αρχίσει την παραγωγή της στο Τουρκμενιστάν, στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σε όγκο, οι πωλήσεις αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων της Petrοnas, αυξήθηκαν 6,6%, φθάνοντας τα 194,2 εκατ. βαρέλια τη χρονιά που έληξε στις 31 Μαρτίου. Το συμπύκνωμα είναι ένα μείγμα υδρογονανθράκων, παρόμοιο του φωτιστικού πετρελαίου.

Τα καθαρά κέρδη για το 12μηνο, αυξήθηκαν 50%, φθάνοντας στα 35,6 δισ. ρίνγκιτ. Οι πωλήσεις της εταιρείας, την ίδια χρονική περίοδο, σημείωσαν αύξηση 41%, φθάνοντας στα 137 δισ. ρίνγκιτ.

Τα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου της χρήσης, υπολογίστηκαν από την αφαίρεση των στοιχείων, του πρώτου εξαμήνου από το σύνολο της χρήσης, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Petronas.