Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 10:34

ΑΒΒ Ltd.: Aναθεώρηση του στόχου των κερδών, απολύει 1.300 ανθρώπους

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης, για τα καθαρά της κέρδη, σε συνδυασμό με την μείωση των θέσεων εργασίας, κατά 1.300, στο τμήμα μετασχηματιστών, καθώς αυξάνεται το κόστος των πρώτων υλών, προχώρησε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια δικτύων ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, ABB Ltd.

Η ελβετική εταιρεία θα έχει ένα κόστος 240 εκατ. δολ. ΗΠΑ, για να καλύψει την παύση λειτουργίας του εργοστασίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τα προ φόρων και τόκων κέρδη, ενδέχεται να αποτελέσουν έως το 6,6% των πωλήσεών της, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του 7,7%, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

«Η υπερπαραγωγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βιομηχανία των μετασχηματιστών τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Fred Kindle, εκτελεστικός διευθυντής της ABB, στην ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη, από την άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, από το 2004.

Ηδη η ΑΒΒ έχει καταργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας μέσα στην τελευταία διετία, αποτέλεσμα των αποζημιώσεων για τις υποθέσεις του αμιάντου, οι οποίες την ώθησαν στην χρεοκοπία. Μετά από τη μείωση των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανάπτυξης στην Ασία, η εταιρεία, που εδρεύει στη Ζυρίχη, κατάφερε να εμφανίσει κέρδη για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, τον Απρίλιο. Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά, είπε σήμερα, χωρίς όμως να δώσει ακριβή στοιχεία.

Οι μετοχές της ΑΒΒ έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 41%, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στ 18,53 δισ. ελβετικά φράγκα (14,5 δισ. δολ., ενώ έχουν την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των 26 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Construction and Engineering Index.

Ποσόν περίπου 120 εκατ. δολ. σε κόστος για τη μείωση των θέσεων εργασίας, που αφορά στο 10% του εργατικού της δυναμικού στο τμήμα μετασχηματιστών, θα υπολογιστεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο δεύτερο τρίμηνο. Τα μέτρα, σύμφωνα με την εταιρεία, θα διπλασιάσουν το περιθώριο κέρδους της στο 8% μέχρι το 2009.