Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 12:16

Advanced Micro: Μήνυση κατά της Intel και στην Ιαπωνία

ΜΗΝΥΣΗ, κατά της Intel Corp., ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 50 εκατ. δολ., για τις ζημίες που προκάλεσε, εξ αιτίας της παραβίασης των νόμων κατά των μονοπωλίων, κατέθεσε το ιαπωνικό τμήμα της Advanced Micro Devices Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής επεξεργαστών για κομπιούτερ στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Σήμερα, η AMD Japan κατέθεσε δύο μηνύσεις, τη μία κατά της Intel K.K. στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκυο και την άλλη, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Εμπορίου της Ιαπωνίας, στις 8 Μαρτίου, σύστησε στην Intel, τη μεγαλύτερη παραγωγό chip στον κόσμο, να αφαιρέσει τους όρους από τα συμβόλαιά της. με τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κομπιούτερ της Ιαπωνίας - NEC Corp., Fujitsu Ltd., Toshiba Corp., Sony Corp. και Hitachi Corp. – που απαγορεύουν στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν επεξεργαστές από ανταγωνίστριες της Intel. Τον Απρίλιο, η εταιρεία διέγραψε του όρους αυτούς, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τα όσα ισχυρίζεται ο Οργανισμός.

Η ΑMD Japan, είπε από την πλευρά της, ότι υπέστη σοβαρές ζημίες, χάνοντας όλες τις πωλήσεις της προς την Toshiba και την Hitachi, τη στιγμή που οι πωλήσεις στη NEC και τη Fujitsu, μειώθηκαν επίσης κατακόρυφα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κανένα από τα στελέχη στην Intel στο Τόκυο δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει το θέμα.

Η μήνυση κατατέθηκε τρεις μέρες, μετά την κατάθεση μήνυσης της Advanced Micro στις ΗΠΑ, κατά της Intel, σε δικαστήριο του Ντελαγουέρ, στις 27 Ιουνίου, για αθέμιτο μονοπώλιο της εταιρείας στην αγορά chip για κομπιούτερ και τον «εξαναγκασμό» πελατών της Advanced Micro, να μην κάνουν δουλειές μαζί της, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.