Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 15:25

Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας

Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο τούρκος ομόλογός του, αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο, Τουντσέρ Καγιαλάρ, κατά τη λήξη της διήμερης Συνόδου της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στη συμφωνία του ΟΤΕ με την Τουρκ Τέλεκομ, και του ΟΣΕ με τους τουρκικούς σιδηροδρόμους για την αναβάθμιση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη.

Στο περιθώριο της συνόδου υπεγράφη επίσης και συμφωνία συνεργασίας σε θέματα τυποποίησης μεταξύ του ΕΛΟΤ και του Τουρκικού Ινστιτούτου Τυποποίησης, με το οποίο προβλέπεται η συνεργασία στον τομέα αυτό και η μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Με δεδομένο εξάλλου, ότι το 2004 η Ελλάδα εξήγαγε στην Τουρκία εμπορεύματα αξίας 690 εκατ. δολαρίων και εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε στα προσεχή έτη να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας και να επανέλθουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις στο πλέον ισόρροπο χαρακτήρα που τις διέκρινε στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία δεύτερης γέφυρας στους Κήπους και νέου σύγχρονου μεθοριακού σταθμού, πρόταση που χαιρέτισε η τουρκική πλευρά.

Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ`αρχήν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του βορείου Αιγαίου και ειδικότερα των λιμανιών Αίνου, Τσανάκαλε, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας, Σαμοθράκης και Ιμβρου.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στους αγωγούς φυσικού αερίου και συμφώνησαν για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων αντιστοίχως μέχρι τα τέλη του 2006.

Συμφωνήθηκε ακόμη η στενότερη συνεργασία του ΕΟΜΕΧ με τον αντίστοιχο τουρκικό οργανισμό και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της αλιείας.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι καταργεί το πάγιο τέλος εξόδου που εισέπραττε από Τούρκους τουρίστες για επισκέψεις εως 48 ωρών στην Ελλάδα και πρότεινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διμερούς εμπορίου ελληνικών νησιών με τις απέναντι τουρκικές πόλεις, πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να μελετήσει.

Πηγή ΑΠΕ