Συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.
Βρυξέλλες
του Νίκου Μπέλλου
Συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.
Αγκάθια το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ
Το δυσκολότερο θέμα στις συζητήσεις αφορούσε το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, αλλά και συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, θα γίνει πρόταση προς το ΔΣ του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέος, από την οποία θα προκύπτει ότι τα μέτρα των Ευρωπαίων διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.
Δόση σε δύο υποδόσεις
Σχετικά με τη δόση, η εκταμίευση θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η πρώτη το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και θα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πρέπει από ελληνικής πλευράς να τηρηθούν κάποια προαπαιτούμενα που συνδέονται με το άνοιγμα της αγοράς για τα «κόκκινα δάνεια» , γιατί οι οι θεσμοί δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την διατύπωση του νόμου, για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η δεύτερη υποδόση το καλοκαίρι θα συνδεθεί με την πρόοδο σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και τη νομοθεσία για τον τομέα της ενέργειας.
Χρέος
Αναφορικά με το χρέος, οι Ευρωπαίοι πρότειναν έναν οδικό χάρτη που έγινε αποδεκτός από το ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα (πριν από τον Οκτώβριο)
Μεσοπρόθεσμα (θα αποφασιστούν πριν από το 2018)
Μακροπρόθεσμα μέτρα (θα αποφασιστούν μετά το 2018)
Δηλώσεις Ντέισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Τόμσεν, Τσακαλώτου
Ο κ. Ντέισελμπλουμ αφού επεσήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπονται για το χρέος, ο ίδιος δεν μπορούσε ούτε να τα διανοηθεί πριν από ένα μήνα, κάτι που δείχνει ότι οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με επιπλέον κινήσεις υπό την προυπόθεση ότι και η ελληνική πλευρά τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Σήμερα γυρίσαμε σελίδα για την Ελλάδα, χρειάστηκε σκληρή δουλειά εδώ και πολλούς μήνες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος ευχαρίστηκε τόσο τον κ. Ντέισελμπλουμ, αλλά και τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πολύ καλή συνεργασία που προηγήθηκε.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν τα πάντα για να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας.
Η σημερινή συμφωνία θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι για το χρέος κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Είπε επίσης ότι ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».
«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγές από το ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, επισήμαναν τα εξής: