Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 00:01

Yποχώρηση λόγω επιτοκίων

APNHTIKA αντέδρασε η Wall Street στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ για αύξηση 0,25% των βραχυχρόνιων επιτοκίων, καθώς η δέσμευσή της για συνέχιση των αυξήσεων με σταδιακό ρυθμό, απογοήτευσε τους επενδυτές.

APNHTIKA αντέδρασε η Wall Street στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ για αύξηση 0,25% των βραχυχρόνιων επιτοκίων, καθώς η δέσμευσή της για συνέχιση των αυξήσεων με σταδιακό ρυθμό, απογοήτευσε τους επενδυτές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 99,51 μονάδες, ποσοστό 0,96%, φθάνοντας στις 10.274,97 μονάδες. Με απώλειες 11,93 μονάδων, ποσοστό 0,58%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.056,96 μονάδες.

Τα αμερικανικά blue chips ενέτειναν το ρυθμό υποχώρησης στον απόηχο της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία απόφαση ήταν αναμενόμενη και δεν έδωσε νέα πνοή στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια κίνηση και ίσως για μερικές απρόσμενες δηλώσεις για την οικονομία και την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Ομως η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν έδωσε ενδείξεις ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων φθάνει στο τέλος του.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν τα αρχικά μέτρια κέρδη που αποκόμισαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εν μέσω ενθαρρυντικών ειδήσεων στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και της οικονομίας.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα έδωσε στην αγορά την αναμενόμενη αύξηση 0,25% των βραχυχρόνιων επιτοκίων για ένατη φορά αλλά δεν έδωσε ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη καμπάνια του κύκλου των αυξήσεων τείνει να φθάσει στο τέλος της.

Παρότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, που αποδίδονται εν μέρει στο ρεκόρ υψηλό των τιμών του πετρελαίου, η κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ πυροδότησε πολλές ανησυχίες, με δεδομένο και το υψηλό κόστος ενέργειας, διατηρώντας τα επίσημα επιτόκια σε ανοδική τροχιά.

Πρόσφατες οικονομικές αναφορές είχαν οδηγήσει μερικούς επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, ίσως έπειτα από μια άλλη αύξηση της τάξης του 0,25% τον Αύγουστο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις, έκλεισαν ένα ισχυρό τρίμηνο με επιφυλακτική νότα, πριν από την αναμενόμενη απόφαση για τα επιτόκια. Ομως οι φήμες για εξαγορά της βρετανικής 02 έδωσαν ώθηση στον τομέα τηλεπικοινωνιών για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων ήταν η μετοχή της ελβετικής μηχανολογικής εταιρείας ABB, με πτώση 6%, μετά την ανακοίνωση χαμηλότερης κερδοφορίας δευτέρου τριμήνου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο ενδείξεων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ για το μέλλον των αυξήσεων και την προοπτική του πληθωρισμού.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 5% το τρίμηνο και έχει κερδίσει 10% από την αρχή του έτους, λόγω βελτίωσης των εταιρικών κερδοφοριών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ