Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 07:11

Ιαπωνία: Αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, καθώς ανακάμπτει η οικονομία

ΑΥΞΗΣΗ, μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν το τελευταίο τρίμηνο, σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, Tankan, της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τονώνοντας την αισιοδοξία, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα διατηρήσει την πορεία ανάκαμψης από την ύφεση.

Ο δείκτης, αυξήθηκε στις 18 μονάδες τον Ιούνιο, από 14 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan, στο Τόκυο. Ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 15 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από το 1992 – από τις 11 μονάδες. Θετικός αριθμός σημαίνει, ότι οι αισιόδοξοι, υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Οι επενδύσεις σε νέα εργοστάσια από εταιρείες, όπως την Toyota Motor Corp. και την Yokogawa Electric Corp., αυξάνουν την απασχόληση και τους μισθούς, δίνοντας στον κόσμο περισσότερα χρήματα για να δαπανήσει. Η κυβέρνηση, βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την τέταρτη ύφεση από το 1991, καθώς οι εξαγωγές της χώρας μειώνονται. Κατά μέσον όρο, 41 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα διαμορφωθεί στις 16 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 11.647,10 μονάδες, στο μέσον της συνεδρίασης. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής, συμπεριλαμβανομένης της Takashimaya Co. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 1,3%, που λήγουν τον Ιούνιο του 2015, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα βάσης, φθάνοντας στο 1,180%.

Η ανεργία στην Ιαπωνία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,4% τον Μάϊο και στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών, ενώ οι εργοδότες δημιούργησαν 420.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με άλλη κυβερνητική έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.