Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 08:21

ΕΒay: Γεύμα πουλήθηκε προς 351.100 δολ. μέσω δημοπρασίας

ΕΝΑ γεύμα για οκτώ, με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, Warren Buffet, πουλήθηκε για 351.100 δολ., σε δημοπρασία στο Web site της Ebay Inc., για φιλανθρωπικό σκοπό, υπέρ των αστέγων, στο Σαν Φρανσίσκο.

O πλειοδότης στην οθόνη του Ebay με το όνομα «hanka3153», κέρδισε την δημοπρασία, που διήρκεσε μια εβδομάδα και προσήλκυσε 105 προσφορές. O Buffet, ο οποίος είναι πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc. και είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κάνει τον οικοδεσπότη και παραθέτει το γεύμα για τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, από το 2000.

Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε στις 10 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης και έφθασε σε τιμή ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 250.100 δολ., που πλήρωσε ο ιδρυτής της Greenlight Capital LLC, David Einhorn, το 2003. Το ποσόν θα διατεθεί στην Εκκλησία, Glide Memorial, για τους άστεγους. Ο νικητής θα μοιραστεί ένα γεύμα με τον Buffett στη Ν. Υόρκη ή την Ομάχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η έδρα της Berkshire Hathaway.

«Είχαμε την αίσθηση ότι το γεύμα θα υπερβεί τα 250.000 δολ., αλλά επιπλέον 100.000 δολ., είναι κάτι το συγκλονιστικό», ανέφερε ο εφημέριος της Εκκλησίας, Cecil Williams. Ο ίδιος είπε, ότι τα επιπλέον κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα για νέους και για γυναίκες.

Για καλό σκοπό

Οι προηγούμενοι νικητές του γεύματος του Buffet, έχουν πει, ότι η τιμή άξιζε για το γεύμα, καθώς τα χρήματα πήγαν για καλό σκοπό. H Εκκλησία Glide Memorial, προσφέρει περισσότερα από 1 εκατ. γεύματα ετησίως στους φτωχούς, καθώς και εκπαίδευση για εύρεση εργασίας, συμβουλές σε γονείς και προγράμματα υγείας.

Πέρυσι, ο νικητής του γεύματος, ήταν ο Jason Choo, 33 χρονών από τη Σιγκαπούρη, που το κέρδισε, μετά από προσφορά 202.100 δολ. και αργότερα έδωσε 47.900 δολ. περισσότερα στην Eκκλησία Glide, με αποτέλεσμα η συνολική του δωρεά να φθάσει τις 250.000 δολάρια.

O πλειοδότης «hanka3153», δεν απάντησε αμέσως στο ηλεκτρονικό μήνυμα που του εστάλη για να σχολιάσει τη νίκη του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ebay, o «hanka 3153», με βάση το ιστορικό του – άγνωστο εάν είναι άνδρας ή γυναίκα – ζει στη Φλόριντα και έκανε εγγραφή το site την Τρίτη. Οι πλειοδότες έπρεπε να εγγραφούν για να προεπιλεγούν, μέσω της Kompolt.com, η οποία βοήθησε την Eκκλησία Glide Memorial να κάνει την δημοπρασία.

Ο Choo, ήταν φέτος μέσα στους πλειοδότες, και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 λεπτών της δημοπρασίας, όταν οι προσφορές αυξήθηκαν κατά 101.000 δολ., έκανε ομάδα με τον Mohnish Pebrai, 41 ετών, διευθυντή της Pabrai Funds, που εδρεύει στο Λέϊκ Φόρεστ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Τόσο ο Pabrai όσο και ο Choo, είπαν, ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν πάνω από 300.000 δολ., επειδή είχαν προεγκρίνει τα όρια. Ο Pebrai, είπε, ότι σχεδιάζει να κάνει πάλι προσφορά στη δημοπρασία για το γεύμα, το επόμενο έτος.

Το γεύμα, μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα από τα πιο ακριβά που παρατέθηκαν ποτέ. Το κόστος του γεύματος, συγκρίνεται με το αντίστοιχο στο εστιατόριο Masa, της Time Warner Center, στη Ν. Υόρκη, το οποίο, το περιοδικό Forbes, αξιολογεί ως τα πιο ακριβά εστιατόρια στη Ν. Υόρκη.

Σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, το πιο ακριβό γεύμα παρατέθηκε τον Ιούλιο του 2001, όταν έξι άνθρωποι στο Λονδίνο, πλήρωσαν 44.007 λίρες Αγγλίας (78.785 δολ. ΗΠΑ), για ένα δείπνο με πέντε μπουκάλια κρασί.

Οι δημοπρασίες της Ebay, για φιλανθρωπικό σκοπό, αυξάνονται συνεχώς. Ο κωμικός Jay Leno, πούλησε μια μοτοσικλέτα, Harley-Davidson, που έφερε τις υπογραφές πολλών διασημοτήτων, αντί του ποσού των 800.100 δολ., φέτος, σε μια δημοπρασία που έκανε ο Ερυθρός Σταυρός για χρήματα υπέρ του κεφαλαίου αποκατάστασης των διεθνών καταστροφών.

Ενα γεύμα με τον πρωταθλητή του γκολφ, Tiger Woods, το 2001, έφθασε τα 425.000 δολάρια.

Η EBay δωρίζει τα χρήματα που εισπράττει πάντα σε δημοπρασίες για οργανισμούς μη κερδοσκοπικούς. Στην προκειμένη περίπτωση το ποσόν των 351.000 δολ., αφορά κέρδη 5.280 δολαρίων.