Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 10:57

Στον «αστερισμό» του Eurogroup το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στον «αστερισμό» του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσδοκίες ωστόσο, για μία συνολική συμφωνία (αξιολόγηση + χρέος) να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στον «αστερισμό» του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσδοκίες ωστόσο, για μία συνολική συμφωνία (αξιολόγηση + χρέος) να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή (10.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,11% στις 641,90 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,68% στις 182,55 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 18,84 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, εννέα ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 13 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,35% στις 46,20 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1,52%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,98%, η Eurobank κατά 3,42% και η Alpha Bank κατά 1,13%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca – Cola HBC υποχωρεί κατά 2,44% ενώ πτώση άνω του 1%  εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται η δόση που θα εγκρίνει το Εurogroup, μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το κλίμα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας. Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ επιμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και «παγώματος» των επιτοκίων. Εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. 

«Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη με το λάθος κλειδί, είναι φυσικό στο τέλος να σπάσει», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας κατά την έναρξη του βιομηχανικού συνεδρίου που διεξάγεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «φαίνεται πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος και πιθανόν για τελευταία φορά» και συμπλήρωσε ότι «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ».

Παράλληλα, στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της ΔΕΗ, όπως το είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης, εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών, το οποίο επιδεινώνεται διαρκώς, ξεπερνώντας πια τα 2,7 δισ., βάσει των εκτιμήσεων της ΓΕΝΟΠ. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι από τα τέλη του 2015 και μέσα σε τρεις μήνες αυξήθηκαν στα 2,5 δισ. από τα 2,3, για να «σκαρφαλώσουν» ακόμη πιο γρήγορα άλλο τόσο (200 εκατ.), ήτοι +8% σε διάστημα δύο μηνών αυτή τη φορά.

naftemporiki.gr