Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 11:39

SinoPac: Συμφωνία για την εξαγορά της International Bank Taipei

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της International Bank of Taipei, αντί του ποσού των 48 δισ. δολ. Ταϊβάν (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η δέκατη μεγαλύτερη δανείστρια της Ταϊβάν, SinoPac Financial Holdings Co., στηρίζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, να περιορίσει τον αριθμό των εταιρειών του κλάδου.

Η SinoPac, προσέφερε 1,36 των μετοχών της, για κάθε μία μετοχή της International Bank, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών. Αυτή, είναι η τέταρτη συγχώνευση στον τραπεζικό κλάδο, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο στην Ταϊβάν και θα έχει ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία της όγδοης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν θέλει τις δανείστριές της να συγχωνευτούν, προκειμένου να ανταγωνιστούν με τις ξένες μεγαλύτερες τράπεζες, όπως την Citigroup Inc. και την HSBC Holdings Plc. Επίσης, η κυβέρνηση προσφέρει στις περίπου 50 τράπεζες της νήσου και τις 14 εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες εξυπηρετούν 23 εκατ. ανθρώπους, κίνητρα για να συγχωνευθούν, όπως την ευκολότερη έγκριση πώλησης των προϊόντων τους.

Μετά τη συγχώνευση, η SinoPac θα έχει συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 τρισ. δολ. Ταϊβάν και θα ελέγχει το 3,6% της αγοράς δανείων και καταθέσεων της νήσου, ενώ θα καταστεί η τέταρτη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο τράπεζα της Ταϊβάν, με 129 καταστήματα. Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, τελούν υπό κρατικό έλεγχο.