Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 12:58

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, σε ποσοστό 3%, μετά την υποχώρηση τους χθες στη Ν. Υόρκη και στο Λονδίνο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες, ότι οι κερδοσκόποι μπορεί να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Οι διαχειριστές των hedge fund και άλλοι μεγάλοι σπεκουλαδόροι την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου συσσώρευσαν τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες θέσεις στη Ν. Υόρκη σε συμβόλαια χαλκού ή στην άνοδο των τιμών από τον περασμένο Απρίλιο. Σημερινή έκθεση από την αρμόδια επιτροπή των συμβολαίων εμπορευμάτων των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει ότι η καθαρή μακροπρόθεσμη θέση συρρικνώθηκε, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές μετάλλων, όπως τον Wang Zheng, της Shanghai Dalu Futures Co.

Οι τιμές του χαλκού για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 630 γιουάν, ποσοστό 1,9%, κλείνοντας στα 32.210 γιουάν (3.892 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Shanghai Futures Exchange, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα. Συνολικά, το μέταλλο, υποχώρησε σε ποσοστό 3,1%.

Στην αγορά Changjiang Nonferrous Metals Spot Market, ο χαλκός για άμεση παράδοση υποχώρησε 300 γιουάν, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 34.520 γιουάν ο τόνος.

Η τιμή του χαλκού στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 400 γιουάν για τα συμβόλαια του επόμενου μήνα, και κατά 550 γιουάν, για πρώτη φορά, μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Χθες, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 1,2%, φθάνοντας στις 3.319 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange. Το μέταλλο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 5,2 σεντς, φθάνοντας 3,3%, φθάνοντας στο 1,51 δολ. η λίμπρα στο Comes, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

«Τουλάχιστον 60.000 τόνοι χαλκού ανακοινώθηκε ότι επέστρεψαν στη Σιγκαπούρη από την Κίνα», σύμφωνα με τον Wang. «To φορτίο, ενδέχεται να κατευθυνθεί και πάλι για παράδοση, εάν οι μεσοπρόθεσμοι κάτοχοι αναγκαστούν να το παραλάβουν, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι κερδοσκόποι, που ποντάρουν στα συμβόλαια και δεν κατέχουν φυσικά αποθέματα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Περισσότερες ποσότητες ενδέχεται να παραληφθούν στις αποθήκες που ελέγχει το London Metal Exchange, όπου οι τιμές μάλλον θα υποχωρήσουν κάτω από τα 3.000 δολ. ο τόνος», τόνισε ο Wang.

Τα αποθέματα του LME, υποχώρησαν 1.450 μετρικούς τόνους, ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στους 29.525 τόνους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1974.

Ο χαλκός, για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, υποχώρησε 2,50 δολ. ή 0,1%, για να διαπραγματευθεί στα 3.316,50 δολ. ο τόνος, στις 8:08' π.μ., ώρα Λονδίνου.

Στο Comex, ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 1,35 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στο 1,5235 δολ. η λίμπρα, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, στις 8:08' π.μ., ώρα Λονδίνου.