Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Matsushita Electric Industrial Co. και της and Samsung Electronics Co., μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν καλύτερους απ'ό,τι αναμενόταν δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και εμπιστοσύνης καταναλωτή, ωθώντας ανοδικά το δολάριο.

«Το δολάριο θα συνεχίσει να ισχυροποιείται και αυτός ο παράγοντας θα βοηθήσει στα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 20 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζεται να είναι σε ικανοποιητική φόρμα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,2%, φθάνοντας στις 98,95 μονάδες, στις 11:20' π.μ. στο Τόκυο. Οκτώ από τους δέκα κλάδους που απαρτίζουν τον δείκτη, σημείωναν άνοδο. Οι μετοχές της Inpex Corp. και της Woodside Petroleum Ltd., κινήθηκαν ανοδικά, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε ένα μήνα.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, αναρριχήθηκε 0,3%, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, κέρδιζε ποσοστό 0,3%. Ολοι οι δείκτες στην Ασία κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία, το Χογνκ Κονγκ, την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Ο Philippine Stock Exchange Composite Index, σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της χώρας, να αναστείλει φορολογικό νόμο, ο οποίος μπορεί να βοήθησε την πρόεδρο της χώρας, Gloria Arogio, να μειώσει το έλλειμμα και να περικόψει το κρατικό χρέος.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την 1η Ιουλίου, μετά τις εκθέσεις που έδειξαν ότι οι καταναλωτές ήταν περισσότερο αισιόδοξοι τον Ιούνιο, για πρώτη φορά φέτος, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 0,3%. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά των ΗΠΑ, λόγω εθνικής εορτής.

Ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για την αίσθηση των καταναλωτών, αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, φθάνοντας στα 96,0 από 86,9 που ήταν τον Μάϊο.

Η έκθεση του Institute for Supply Management, έδειξε, ότι η βιομηχανική ανάπτυξη επιταχύνθηκε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες. Ο δείκτης, αυξήθηκε στα 53,8 τον Ιούνιο, από 51,4 τον Μάϊο.

Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο έναντι του γιέν, την εβδομάδα που πέρασε, και κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, ισχυροποιήθηκε στα 111,88 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Αυγούστου. Το ουόν της Ν. Κορέας, υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στο 1.038,10 έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου.

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, σημείωσε άνοδο 4% την 1η Ιουλίου, φθάνοντας στα 58,75 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου, σε επίπεδα ρεκόρ, ενδέχεται να αυξηθούν στα 80 δολ. το βαρέλι φέτος, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.