Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 10:18

Κολομβία: 33% η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων το α' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, κατά 1/3 το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, καθώς η χώρα βελτίωσε την ασφάλεια, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας της, τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κολομβία.

Οι επενδύσεις, εκτινάχθηκαν κατά 33% το τρίμηνο, στα 822 εκατ. δολ. ΗΠΑ, έναντι 620 εκατ. δολ., κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

«Η βελτίωση της ασφαλείας, δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί καθοριστικό παράγοντα», ανέφερε ο Rodrigo da Fonseca, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein, σε τηλεφωνική συνέντευξή του από το Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Αυτό που είναι καινούργιο, είναι η επιβεβαίωση ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Η εσωτερική ζήτηση είναι υψηλή, οι εξαγωγές αυξάνονται και ανεργία βρίσκεται χαμηλά».

Η οικονομία της Κολομβίας, επεκτάθηκε 3,61%, το πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των 22 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και προέβλεπαν ανάπτυξη 3,55%.

Η χώρα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 411 εκατ. δολ. ΗΠΑ τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, υψηλότερο από το εμπορικό πλεόνασμα των 116 εκατ. δολ., που εμφάνισε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 34%, φθάνοντας στα 4,74 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 26%.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, αποτελούν το 2,8% του ΑΕΠ, υψηλότερες του μέσου όρου 2,1% των χωρών που η πιστοληπτική τους ικανότητα βρίσκεται στο ΒΒ, σύμφωνα με την Susana de la Puente, αντιπρόεδρο της J.P. Morgan Chase & Co., στη Λατινική Αμερική, στις 16 Ιουνίου.